Alegerile locale generale s-au desfășurat parțial liber și parțial corect, constată organizațiile obștești

  • 22 Noiembrie 2023 14:49
Alegerile locale generale s-au desfășurat parțial liber și parțial corect, constată organizațiile obștești

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte constată că alegerile locale generale s-au desfășurat parțial liber și parțial corect. În cadrul unei conferințe de presă, membrii Coaliției au atras atenția asupra presiunilor folosite din afară pentru a influența scrutinul electoral, transmite Radio Chișinău.

Experții au constatat totodată că aceste alegeri s-au remarcat prin abateri comise atât de concurenții electorali, cât și de autorități.

În carul unei conferințe de presă de prezentare a rezultatelor monitorizării, analistul politic Igor Boțan a atras atenția că în timpul acestui scrutin a fost subminată integritatea procesului electoral, prin finanțarea ilegală a unor proiecte politice.

Subminarea integrității procesului electoral vine din cauza finanțării ilegale a proiectelor politice, despre care Ilan Șor, a cărui partid a fost declarat neconstituțional, a recunoscut public. Au fost câteva etape când acesta a recunoscut nesilit de nimeni că finanțează proiecte politice în Rep. Moldova, eludând prevederile legale”, a declarat Igor Boțan.

Totodată, analistul a atras atenția în acest context la implicarea autorităților în procesul electoral.

„Deci procesul electoral, odată început, trebuie să se desfășoare cu reguli foarte clare, iar intervenția autorităților cu restricții, deși sunt justificate, este o abatere de la un proces liber și corect”, a mai menționat acesta.

La rândul său, directorul de program din cadrul Asociației Promo-LEX a spus că organizarea alegerilor a fost efectuată, în general, transparent și profesionist. El a atras atenția la unele lacune în activitatea Comisei Electorale Centrale.

„Cel mai mult s-a observat lipsa cadrelor, resurselor umane, care, pe alocuri, au creat dificultăți în ceea ce privește asigurarea controlului și a supravegherii raportării financiare de către concurenții electorali, dar și s-a manifestat prin întârzieri în publicarea acelor sesizări, contestații depuse de către concurenții electorali”, a declarat Nicolae Panfil

Acesta a mai subliniat că Misiunea de Observare a Alegerilor Promo-LEX a înregistrat la capitolul abateri peste 150 de cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative, precum implicarea persoanelor cu funcții publice în campania electorală în susținerea candidaților PAS.

O altă abatere gravă se referă la utilizarea fondurilor din surse ilegale, din afara țării, de către Partidul Șansa, scos din cursă prin decizia Comisiei Situații Excepționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău