Alegerile ilegale din Donețk și Lugansk nu vor fi recunoscute nici de Kiev și nici de comunitatea internațională

  • 13 Noiembrie 2018 10:26
Alegerile ilegale din Donețk și Lugansk nu vor fi recunoscute nici de Kiev și nici de comunitatea internațională

Ministerul de Externe al Ucrainei a exprimat un protest ferm față de acțiunile ilegale și nelegitime ale Federației Ruse cu privire la organizarea duminică a unor pseudoalegeri în teritoriile temporar ocupate Donețk și Lugansk (estul separatist al țării), se menționează într-un comunicat al MAE ucrainean, difuzat luni de Ambasada Ucrainei la București, comunică Agerpres.

„Actuala încercare a Rusiei de a justifica, de a organiza și apoi de a legitimiza un fals proces de "vot" în Donbasul ocupat reprezintă o încălcare flagrantă a normelor și principiilor dreptului internațional și a legislației ucrainene și constituie o încălcare flagrantă a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei', subliniază textul citat.

În același timp, Rusia, ca parte la conflictul armat din Donbas și semnatară a acordurilor de la Minsk, și-a încălcat din nou angajamentele, conform aceluiași comunicat.

'Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru desfășurarea acestor acțiuni ilegale și pentru efectul lor devastator asupra procesului de pace' în estul Ucrainei, subliniază MAE ucrainean.

Kievul mulțumește 'partenerilor internaționali pentru faptul că își reafirmă sprijinul continuu pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute pe plan internațional'.

În acest context, diplomația ucraineană îndeamnă comunitatea internațională să reacționeze prin presiuni politice și economice la adresa Kremlinului și să impună noi sancțiuni împotriva 'statului de ocupație' și a acelor indivizi care s-au implicat direct în organizarea respectivelor pseudoalegeri.

Desfășurate sub supravegherea militarilor înarmați cu kalașnikoave și recompensate cu bilete de loterie sau cupoane pentru încărcarea telefoanelor mobile, aceste scrutine au vizat alegerea 'președinților' și 'deputaților' în cele două 'republici populare' proclamate de rebeli la Donețk (DNR) și Lugansk (LNR), care de patru ani nu se mai află sub controlul Kievului.

Autoritățile electorale din cele două regiuni refuză să ofere indicii cu privire la numărul de alegători. După numărarea a peste 95% din buletine, actualii lideri interimari, Denis Pușilin, la Donețk și, Leonid Pasecinik, la Lugansk au câștigat cu 60,9% din voturi și, respectiv, cu 68,4% din sufragii, potrivit autorităților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă * Știri
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău