Alegerile din Republica Moldova, în presa de limbă germană
-
28 Noiembrie 2014 08:24
În numeroase articole apărute în aceste zile în presa de limbă germană – din Elveția, Austria și Germania – autorii se opresc, pe larg, asupra alegerilor parlamentare din Republica Moldova.
Titlurile acestor articole sunt deja semnificative pentru direcția tematică de bătaie: „Stele contra secerei și ciocanului”, titrează, de exemplu, cotidianul liberal din München, „Süddeutsche Zeitung”. „Moldova suferă din cauza embargoului rusesc”, anunță, pe de altă parte, deja în titlul său ziarul vienez „Der Standard”, iar cotidianul elvețian „Neue Zürcher Zeitung” titrează: „Țara cu posibilitățile limitate”. Într-un articol publicat în ediția online a revistei germane „Cicero” autorul reliefează ideea principală (deja în titlu) „Cum vrea Putin să împiedice o apropiere de Uniunea Europeană”.
Un grupaj de știri din Moldova răspîndit de către agenția austriacă de presă (APA) în urma unor contacte cu principalii protagoniști ai scenei politice de la Chișinău oferă cititorilor o imagine exhaustivă asupra problemelor complexe din Moldova . Și în acest caz, titlurile relatărilor publicate, de pildă, în „Tiroler Tageszeitung” oglindesc realitatea pre-electorală a unei țări care încearcă să depășească trecutul recent și care-și caută calea într-un viitor alături de familia europeană. Iată deci principalele subiecte abordate în ciclul de articole publicate de agenția austriacă de presă (APA), rezumate sugestiv în titluri ca: „Președintele parlamentului: Moldova între democrație și oligarhie”; „Primarul din Chișinău: Un guvern comunist ar însemna moartea Moldovei”; „Fostul premier Filat: Aderarea la Uniunea Europeană deja în 2017”; „Șeful comuniștilor Voronin: „Cel mai mare dezavantaj al Moldovei este corupția”. Iată și titlul final interogativ din acest ciclu de știri: „Alegeri parlamentare din Moldova: Calea spre UE cu comuniștii?”
În acest context cităm și declarațiile unei economiste din Moldova, Galina Selari, directoarea Centrului pentru Studii Strategice din Chișinău, reproduse, pe larg, în cotidianul austriac „Der Standard”. Selari critică semnarea precipitată a acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Ea susține că acordul ar fi trebuit semnat doar dacă Moldovei i s-ar fi oferit, în paralel, și perspective reale de aderare la Uniunea Europeană.
Reacțiile Rusiei în urma semnării acordului de asociere s-au materializat într-un embargo impus importurilor agricole din Moldova. Ele sunt cuprinse într-un amplu articol din „Berliner Zeitung”, intitulat: „Între Putin și Europa”.
Thomas Schmidt, autorul articolului, un bun cunoscător al realităților din răsăritul Europei, își exprimă îngrijorarea față de o eventuală victorie a unor forțe anti-europene. În acest context, el crede că în urma scrutinului comuniștii ar putea să învingă, deci partidul care inițial s-a pronunțat pentru o uniune vamală euro-asiatică, iar apoi și pentru o apropiere de Uniunea Europeană și, în același timp, pentru îmbunătățirea relațiilor cu Rusia. Tocmai această atitudine ezitantă, opinează „Berliner Zeitung”, îi transformă pe comuniști într-o „minge a Kremlinului”. Nu este exclus, continuă ziarul berlinez, ca cele trei partide pro-europene din coaliția guvernamentală, care se consideră „mai mult sau mai puțin liberale” să nu obțină majoritatea voturilor. „Berliner Zeitung” citează părerile unui politolog, Igor Boțan, directorul Asociației pentru Democrație Participativă - ADEPT, care are cuvinte deosebit de aspre față de clasa politică din Moldova și pe care o acuză că nu urmărește nimic altceva decît a se îmbogăți. Cetățenii, declară același politolog, „s-au săturat de nepotismul și lăcomia” care domină clasa politică. De aceea mulți alegători devin victime ale unui anumit gen de propagandă electorală care sugerează că Uniunea Europeană ar sprijini un sistem corupt. Rezultatul este că aceștia votează, în consecință, partide pro-ruse.
Din mai toate articolele apărute în presa de limbă germană nu lipsesc nici referirile la problema separatismului din Transnistria și Găgăuzia. Știrea arestării unui grup înarmat pro-rus care intenționa să organizeze acțiuni violente de protest în cazul victoriei forțelor pro-europene a fost difuzată aseară chiar și în cadrul buletinului de știri transmis de postul național de radio „Deutschlandfunk”. Referindu-se la această știre și la excluderea Partidului „Patria” al lui Renato Usatîi de la scrutin, ziarul german „Handelsblatt” concluzionează sec: Duminică „această țară va trebui să se decidă între Uniunea Europeană și Kremlin”.