Alegerile din Groenlanda, câștigate de partidul ecologist care se opune proiectului minier de exploatare a zăcământului de metale rare

  • 07 Aprilie 2021 12:50
Alegerile din Groenlanda, câștigate de partidul ecologist care se opune proiectului minier de exploatare a zăcământului de metale rare

Un partid ecologist de stânga din Groenlanda, care se opune unui proiect minier controversat aflat în centrul alegerilor legislative, s-a plasat pe primul loc în urma scrutinului desfășurat marți în teritoriul autonom danez, conform rezultatelor cvasi-definitive anunțate miercuri, transmit AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

Partidul Inuit Ataqatigiit (IA), aflat până acum în opoziție, a obținut 36,6% din voturi, devansând Siumut (29,4%), formațiunea social-democrată care a dominat viața politică din Groenlanda după obținerea autonomiei în 1979 și a condus guvernul local până acum.

Rezultatul scrutinului, urmărit cu atenție de companiile miniere internaționale ce vor să exploateze imensele resurse minerale ale Groenlandei, aruncă o îndoială asupra viitorului complexului minier de la Kvanefjeld, în sudul insulei, unde se află unul din cele mai mari zăcăminte de metale rare din lume.

Inuit Ataqatigiit se opune deschis exploatării zăcământului de uraniu și metale, intenționând să stopeze proiectul aflat la originea desfășurării anticipate a alegerilor legislative. Siumut este favorabil proiectului minier.

„Mulțumim populației care ne-a acordat încredere pentru a lucra având în centru nevoile oamenilor în următorii patru ani”, a declarat liderul IA, Mute Egede, la televiziunea groenlandeză KNR după anunțarea rezultatelor.

Potrivit proiecțiilor, IA va avea 12 mandate din cele ale parlamentului local Inatsisartut, iar Siumut 10. Liderul Siumut, Erk Jansen, a felicitat IA pentru victorie, recunoscând că acesta a devenit 'cel mai mare partid' și poate revendica postul de prim-ministru.

În absența unei majorități absolute, scenariul cel mai probabil este acela al alierii IA cu una sau două mici formațiuni.

Mute Egede a anunțat că va începe imediat discuții pentru a 'studia diferitele forme de cooperare' înainte de formarea unei coaliții guvernamentale.

Egede, în vârstă de 34 de ani, deputat din 2015, a preluat conducerea IA în urmă cu doi ani. El ar urma să devină cel mai tânăr prim-ministru din lume, chiar dacă nu va fi șef de guvern cu exercițiu deplin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău