Alegeri SUA | Trump denunță 'apariția unor buletine surpriză', Biden dorește numărarea tuturor buletinelor de vot

  • 04 Noiembrie 2020 19:01
Alegeri SUA | Trump denunță 'apariția unor buletine surpriză', Biden dorește numărarea tuturor buletinelor de vot

Președintele american Donald Trump a încercat să pună sub semnul întrebării operațiunea de numărare a voturilor în mai multe state-cheie în alegerile prezidențiale din SUA, evocând fraude fără a furniza dovezi, transmit miercuri AFP și dpa, preluat de AGERPRES.

''Aseară conduceam, uneori cu un avans solid, în multe state-cheie, în aproape toate exemplele unde democrații ar fi condus & controlat. Apoi, unul câte unul, au început să dispară în mod magic odată cu numărarea unor buletine surpriză. FOARTE CIUDAT, iar agențiile de sondare a opiniei au greșit complet și istoric'', a scris Trump pe Twitter.

La scurt timp, contracandidatul democrat Joe Biden a promis, de asemenea pe Twitter, o luptă ''necontenită până când toate buletinele vor fi numărate''.

În teleconferințe de presă, echipele de campanie ale celor doi politicieni au încercat să convingă că propriul candidat va câștiga alegerile.

''Dacă numărăm toate buletinele legale, credem că președintele va câștiga'', a declarat Bill Stepien, directorul de campanie al lui Donald Trump. El a subliniat însă că diferențele par a fi suficient de mici în Wisconsin, unul dintre statele cele mai disputate, pentru a justifica o renumărare a voturilor - o posibilitate care ar amâna cu câteva zile sau chiar săptămâni orice rezultat certificat.

De partea sa, șefa echipei de campanie a lui Joe Biden, Jen O'Malley Dillon, a subliniat că democratul conduce în suficiente state pentru a atinge numărul minim de 270 de mari electori necesar pentru a deveni al 46-lea președinte al SUA.

Scrutinul de marți s-a desfășurat în condițiile pandemiei de COVID-19, care în SUA s-a soldat până în prezent cu peste 232.000 de morți. S-a ajuns astfel la un record al votului anticipat, peste 100 de milioane de alegători optând pentru această modalitate de vot, dintre care 35,9 milioane au venit la urne înainte de 3 noiembrie și 64,7 milioane au optat pentru votul prin corespondență.

Conform celor mai recente date, republicanul Donald Trump are asigurați 213 electori dintre cei 270 necesari în Colegiul Electoral pentru a câștiga alegerile, iar democratul Joe Biden 224 de electori.

Mai multe state decisive în deznodământul alegerilor prezidențiale americane - respectiv Pennsylvania, Michigan și Wisconsin - au avertizat că vor mai avea nevoie de ore sau poate chiar zile pentru a număra toate voturile, parțial din cauza numărului mare de voturi prin corespondență.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău