Alegeri Rusia: Putin a câștigat cu 87% alegerile din Rusia (exit-poll)

  • 17 Martie 22:21
Alegeri Rusia: Putin a câștigat cu 87% alegerile din Rusia (exit-poll)

Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale din Rusia cu 87% din voturi, potrivit unui exit-poll realizat de institutul oficial Vtsiom citat de AFP, transmite Agerpres.

Potrivit Comisiei electorale ruse, liderul de la Kremlin a obținut 87,97% din voturi după numărarea a 24% dintre buletinele de vot.

Televiziunea rusă de stat l-a declarat învingător pe Putin în alegeri, pe baza mai multor exit-poll-uri, potrivit dpa.

Votul care i-a adus lui Putin al cincilea mandat la Kremlin a fost însoțit de numeroase proteste, în special "Amiază împotriva lui Putin" organizat la apelul opoziției, la care au participat mii de oameni în întreaga lume.

Rezultate oficiale inițiale privind alegerile prezidențiale din Rusia vor fi date publicității încă de duminică seară, dar primele rezultate semnificative vor apărea luni.

În alegerile trecute, previziunile exit-poll-urilor au fost conforme cu rezultatele finale, notează dpa. Dacă va fi ales cu 87% din voturi ar fi un record pentru Putin, care a primit 76,7% din voturi în ultimul scrutin prezidențial din 2018.

Imediat au urmat mai multe reacții la nivel internațional. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Putin este "beat de putere" și "vrea să conducă etern".

El a estimat într-un mesaj pe rețelele de socializare că alegerile prezidențiale din Rusia "nu au nicio legitimitate".

Casa Albă a transmis la rândul ei că alegerile ruse "în mod evident nu au fost nici libere, nici corecte", dat fiind modul în care Putin și-a încarcerat oponenții și i-a împiedicat pe alții să candideze.

"Alegerile prezidențiale din Rusia nu sunt legale, libere și echitabile", a reacționat într-un comunicat Ministerul polonez al Afacerilor Externe, adăugând că scrutinul s-a derulat "într-un context de represiuni severe" și în regiunile ocupate din Ucraina, cu încălcarea dreptului internațional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău