Alegeri România | „Ghidul alegătorului român din străinătate”

  • 02 Noiembrie 2016 10:16
Alegeri România | „Ghidul alegătorului român din străinătate”

Ambasada României în Republica Moldova anunță lansarea de către Ministerul român al Afacerilor Externe a Ghidului alegătorului român din străinătate. Acesta este un material informativ destinat alegătorilor români din străinătate în vederea informării cu privire la condițiile de exercitare a dreptul de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din 11 decembrie 2016.

Ghidul alegătorului român din străinătate este parte a campaniei de informare derulate de Ministerul român al Afacerilor Externe cu scopul aducerii la cunoștința cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate a modalităților de exercitare a dreptului de vot pe care le au la dispoziție la alegerile parlamentare din acest an.

Ghidul conține informații necesare alegătorilor români din străinătate referitoare la categoriile de cetățeni români care pot să își exercite dreptul de vot în străinătate, modalitățile de exercitare a votului în străinătate, programul de votare, documentele de identitate în baza cărora se poate exercita dreptul de vot la secțiile de votare din străinătate, instrucțiuni privind exercitarea votului prin corespondență ș.a.

Alegătorii români din străinătate pot consulta Ghidul alegătorului român din străinătate pe pagina de web a Ministerului Afacerilor Externe, la secțiunea dedicată votului în străinătate la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, aici

Ministerul român al Afacerilor Externe reamintește că, pentru a identifica cea mai apropiată secție de votare, alegătorii români din străinătate pot consulta lista integrală a celor 417 secții de votare din străinătate înființate prin Hotărârea Nr. 43/2016 a Autorității Electorale Permanente, pe pagina de web a Ministerului român al Afacerilor Externe, aici.

Ambasada României reamintește că, la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, alegătorii români din Republica Moldova vor avea la dispoziție 35 de secții de votare, dintre care 12 organizate în Municipiul Chișinău. 

 

Informații suplimentare:

Ministerul român al Afacerilor Externe informează că, potrivit prevederilor legislației privind alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, la scrutinul din 11 decembrie 2016, în străinătate își pot exercita dreptul la vot cetățenii români cu DOMICILIUL sau REȘEDINȚA în străinătate. Aceștia pot vota:

  • prin corespondență, dacă s-au înscris în Registrul electoral cu această opțiune în termenul prevăzut de lege (în perioada 1 aprilie -14 septembrie 2016);
  • la oricare din secțiile de votare organizate în străinătate.

Potrivit prevederilor Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale, cu modificările și completările ulterioare  activitățile de pregătire și organizare a procesului de votare în străinătate sunt asigurate de către Biroul electoral de circumscripție 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării, cu sprijinul logistic al Ministerului Afacerilor Externe. Pentru informații suplimentare referitoare la activitatea  Biroul electoral de circumscripție pentru străinătate accesați pagina de web a Biroului la link-ul următor: http://www.mae.ro/node/38738

Pentru informații referitoare la activitatea  Biroului electoral pentru votul prin corespondență accesați pagina de web a acestei instituții la link-ul următor: http://www.mae.ro/node/38739

Informații utile privind votul la alegerile parlamentare de la sfârșitul acestui an în afara țării sunt disponibile pagina de web a Ministerului Afacerilor Externe, la secțiunea dedicată alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016 (http://www.mae.ro/parlamentare-2016), precum și pe site-urile misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare ale României.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău