Alegeri prezidențiale SUA: Peste 22 de milioane de americani au votat deja anticipat. E un record

  • 17 Octombrie 2020 18:04
Alegeri prezidențiale SUA: Peste 22 de milioane de americani au votat deja anticipat. E un record

Peste 22 de milioane de americani au votat deja anticipat până vineri, 16 octombrie, pentru alegerile prezidențiale din SUA programate a avea loc pe 3 noiembrie. Cei care au votat au făcut-o fie la secțiile de votare fie prin email, conform datelor comunicate de autoritățile electorale americane, informează BBC, preluat de Digi24.ro

Numărul mare de votanți reprezintă un record. Comparativ, la alegerile prezidențiale SUA din 2016, la aceeași dată votaseră anticipat doar 6 milioane de cetățeni americani.

Conform legii electorale din SUA, pe lângă votul prin corespondență, se poate vota înainte de vreme și la secțiile de votare. Zilele trecute s-au înregistrat cozi la care cetățenii au trebuit să aștepte și 11 ore pentru a vota, dovadă că americanii iau foarte în serios bătălia pentru Casa Albă dintre actualul președinte republican Donald Trump și candidatul Partidului Democrat, Joe Biden.

De pildă, zilele trecute statul Georgia a înregistrat o cifră record de peste 126 de mii de voturi exprimate.

De asemenea, în Ohio - unul dintre așa-numitele „state-schimbătoare” („swing states”), care pot înclina decisiv balanța în favoarea viitorului președinte ales al SUA - au fost solicitate peste 2,3 milioane de buletine de vot, dublu față de numărul solicitat în aceeași perioadă la alegerile din 2016.

Conform ultimelor rapoarte de monitorizare, numărul de voturi favorabile democraților este dublu față de cel al republicanilor.

De asemenea, se constată că atât femeile cât și americanii de culoare votează în număr mare.

Electoratul tânăr din SUA, notoriu pentru prezența scăzută înregistrată de-a lungul timpului la alegerile din această țară, este de asemenea, prezent în număr mare și pe cale să înregistreze cea mai ridicată prezență de la alegerile din 2008, în urma cărora Barack Obama a devenit președintele SUA.

Dar acest avantaj timpuriu nu înseamnă și că democrații pot revendica deja victoria. Republicanii spun că democrații pot câștiga în privința votului anticipat sau prin corespondență, dar e foarte posibil ca aceste valori să fie răsturnate în ziua votului, când republicanii vor fi prezenți în număr mai mare.

De asemenea, republicanii susțin că votul prin corespondență este susceptibil de fraudă.

Conform unui studiu realizat de Brennan Center for Justice, procentul de fraudă electorală la alegerile din SUA este între 0,00004% și 0,0009%.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău