Alegeri prezidențiale în Iran | Autoritățile electorale aprobă în cele din urmă organizarea de dezbateri în direct

  • 23 Aprilie 2017 13:14
Alegeri prezidențiale în Iran | Autoritățile electorale aprobă în cele din urmă organizarea de dezbateri în direct

Autoritățile electorale din Iran au decis ca dezbaterile televizate pentru alegerile prezidențiale să fie în cele din urmă în direct, revenind asupra unei decizii inițiale criticate de candidați și de opinia publică, a relatat duminică agenția de presă oficială IRNA, preluată de AFP.

"Ținând cont de solicitările populației și candidaților (...), dezbaterile televizate vor fi în cele din urmă organizate în direct", a anunțat un responsabil al Ministerului de Interne.

Președintele moderat Hassan Rohani, care candidează pentru un al doilea mandat, și cei doi principali candidați conservatori, Ebrahim Raissi și Mohammad Bagher Ghalibaf, au criticat precedenta decizie a Comisiei de Propagandă Electorală care prevedea doar dezbateri înregistrate.

La anunțarea deciziei săptămâna trecută, ministrul de interne Abdolreza Rahmani Fazli a justificat interdicția dezbaterilor în direct afirmând că trebuie împiedicată difuzarea de false 'acuzații' în timpul confruntărilor între candidați.

Numeroși iranieni au criticat pe rețelele de socializare absența dezbaterilor în direct între candidații la președinție.

Prima dezbatere va avea loc vineri și va dura trei ore, urmând a fi prezenți toți cei șase candidați validați în cursă, a anunțat șeful Comisiei de Propagandă Electorală, citat de agenția de presă ISNA.

Consiliul Gardienilor Constituției, controlat de clericii conservatori, a aprobat candidatura a șase personalități.

Trei sunt din tabăra reformatoare și moderată: președintele în exercițiu Hassan Rohani, vicepreședintele său Es-Hagh Jahanguiri și un fost ministru moderat, Mostapha Hachemitaba.

Ceilalți trei sunt reprezentanți ai direcției conservatoare: clericul Ebrahim Raissi, primarul Teheranului, Mohammad Bagher Ghalibaf, și Mostapha Mirsalim, liderul celui mai vechi partid conservator iranian.

Primele dezbateri televizate în direct la alegerile din 2009 și 2013 au fost extrem de urmărite și au influențat scrutinul.

Alegerile prezidențiale vor avea loc la 19 mai.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău