Alegeri parlamentare în Lituania

  • 11 Octombrie 2020 13:28
Alegeri parlamentare în Lituania Foto: Pixabay.com

Lituanienii votează duminică în primul tur al alegerilor legislative, în care coaliția de centru-stânga își apără modul în care a gestionat pandemia de coronavirus într-o cursă strânsă cu conservatorii, în contextul în care în țară se înregistrează un număr-record de infectări cu COVID-19, transmite AFP, citată de Agerpres.

Campania electorală s-a concentrat totodată pe reducerea disparităților economice și de educație între orașe și sate în această țară cu 2,8 milioane de locuitori.

 
Niciunul dintre principalele partide în cursă nu pun sub semnul întrebării apartenența la UE și NATO și toate își exprimă sprijinul pentru opoziția democratică din Belarus, în contextul în care autoritățile de la Vilnius au primit-o pe opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia.

Sondajele de opinie anunță o cursă strânsă, cu Uniunea Fermierilor și a Verzilor, de centru-stânga, a premierului Saulius Skvernelis și conservatorii de la Uniunea Patriei - Creștin-Democrații Lituaniei înregistrând ambele în jur de 15% din intențiile de vot.

Dacă va fi reales, Skvernelis, care este mai popular în rândul alegătorilor din mediul rural, cu venituri mai mici decât alegătorii din orașe, promite să creeze farmacii publice în întreaga țară și să introducă "o a 13-a pensie", un fel de primă anuală pentru persoanele în vârstă.

Contracandidata lui conservatoare, Ingrida Simonyte, fost ministru de finanțe, mai populară în mediul urban, îl critică pe Skvernelis - fost șef al poliției naționale -, acuzându-l că administrează țara într-un mod haotic și populist.

În cadrul măsurilor de siguranță luate din cauza pandemiei de coronavirus, a fost autorizat și votul din mașină. În secțiile de votare, măștile și păstrarea distanței fizice sunt obligatorii, iar alegătorii sunt îndemnați să vină cu pixurile de acasă pentru a evita infectarea. În pofida unei recente creșteri-record a cazurilor de îmbolnăvire, numărul deceselor având legătură cu COVID-19 este mult inferior mediei europene.

Lituania a înregistrat 8.714 cazuri de îmbolnăvire - și o cifră-record de 205 cazuri noi sâmbătă -, din care 103 decese, amintește Reuters. Și economiei lituaniene îi merge bine, previziunile Ministerului de Finanțe indicând o scădere cu 1,5% a PIB-ului în acest an, unul dintre cele mai bune rezultate din zona euro. Însă, deși o importantă creștere anuală a salariilor pe parcursul ultimilor ani - de aproape 10% pe an înainte de pandemie - a făcut ca salariul mediu să ajungă la 1.400 de euro brut, sărăcia și inegalitățile în ceea ce privește veniturile rămân printre cele mai ridicate din UE.

O cincime din populația țării se afla în risc de sărăcie în 2019, în special persoanele în vârstă, ceea ce reprezintă același procent ca în urmă cu un deceniu, potrivit autorității statale de statistică, notează Reuters.

Cel puțin cinci din cele 17 partide înscrise la scrutin ar urma să intre în parlament, ceea ce anticipează negocieri complicate pentru formarea unei coaliții. Conform sistemului electoral hibrid din Lituania, jumătate din cei 141 de deputați ai parlamentului țării sunt aleși în primul tur printr-un scrutin proporțional. Restul sunt aleși în circumscripții, al doilea tur de scrutin urmând a avea loc la 25 octombrie după un sistem de vot uninominal.

Acesta este al optulea scrutin în Lituania, de când țara și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică, potrivit dpa. Secțiile de vot s-au deschis la ora locală 07:00 (04:00 GMT) și se vor închide la 20:00 (17:00 GMT), iar rezultatele urmează să fie anunțate în cursul zilei de luni.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
24,24
Câțiva nori
Umiditate:69 %
Vint:4,12 m/s
Sun
20
Mon
22
Tue
24
Wed
26
Thu
27

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău