Alegeri parlamentare în Franța | Emmanuel Macron a obținut o majoritate zdrobitoare

  • 19 Iunie 2017 08:23
Alegeri parlamentare în Franța | Emmanuel Macron a obținut o majoritate zdrobitoare

Noul președintele francez, Emmanuel Macron, a obținut ieri o majoritate parlamentară zdrobitoare în urma unui al doilea tur de scrutin umbrit de un absenteism fără precedent, transmite Agerpres.

Partidul prezidențial centrist La Republique en marche (LREM) și aliatul acestuia, MoDem, obțin, potrivit cifrelor Ministerului de Interne de la ora 23,00 GMT (cu excepția celor 11 circumscripții ale francezilor din străinătate), 341 de deputați dintr-un total de 577, mult peste majoritatea absolută de 289 de mandate.

Necunoscut în urmă cu trei ani, ales președinte la 39 de ani, Emmanuel Macron, cel mai tânăr șef de stat ales vreodată în Franța, câștigă astfel ultimul său pariu: acela de a controla Adunarea Națională pentru a lansa delicate reforme de inspirație social-liberală și a-și întări poziția la nivel european.

Cancelarul german Angela Merkel l-a felicitat pentru "majoritatea parlamentară clară", iar ministrul de Externe de la Berlin, Sigmar Gabriel, a apreciat că rezultatul de duminică din Franța "lasă cale liberă reformelor".

Victoria este totuși umbrită de absenteismul de la urne, care ajunge la 56,83%, potrivit rezultatelor aproape definitive.

Aceste alegeri parlamentare au marcat o profundă reînnoire a clasei politice, iar 223 de femei au fost alese în parlament, față de 155, în 2012, ultimul record.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,69 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău