Alegeri parlamentare anticipate în Ucraina | Partide noi cu candidați tineri

  • 19 Iulie 2019 14:29
Alegeri parlamentare anticipate în Ucraina | Partide noi cu candidați tineri

La trei luni după triumful său în scrutinul prezidențial în Ucraina, fostul actor de comedie Volodimir Zelenski se pregătește să reproducă acest succes duminică în alegerile parlamentare anticipate, la care partidul său - ''Slujitorul poporului'' - este principalul favorit, promițând ''să curețe țara de corupție'', comentează France Presse, potrivit Agerpres.

''Partidul politic pe care îl iubesc îi va învinge fără îndoială pe toți. Și numai atunci vom putea forma un parlament normal și un guvern de adevărați profesioniști'', a asigurat Zelenski într-o înregistrare video marți.

Această formațiune recent creată și denumită ''Slujitorul poporului'' - după numele unui serial televizat în care Zelenski interpretează rolul unui profesor devenit pe neașteptate președinte - este creditată cu între 42% și 52% din intențiile de vot în rândul alegătorilor care s-au decis pe cine vor vota duminică, cu mult înaintea rivalilor săi.

Este un sprijin impresionant pentru un partid total necunoscut până la începutul campaniei prezidențiale a lui Zelenski, care și-a învins în mod zdrobitor predecesorul, Petro Poroșenko, câștigând 73% din sufragii în aprilie, cu promisiunea de a ''sparge sistemul''.

''Slujitorul poporului'' notează pe site-ul său că ''lansează o provocare sistemului'' și promite să aducă noi oameni pregătiți ''să facă schimbări'' pentru a ''curăța țara de corupția'' omniprezentă.

În absența unui plan de acțiune detaliat, aceste promisiuni seduc electoratul uneia dintre cele mai sărace țări din Europa, care se confruntă cu un război împotriva separatiștilor proruși, conflict soldat cu aproape 13.000 de morți în cinci ani.

''Vrem să credem că tinerii care nu au făcut niciodată politică și nu sunt implicați în corupție și în escrocherii vor reuși să facă totul ca Vasil Goloborodko'', personajul încarnat pe ecran de Zelenski, care apără interesele oamenilor obișnuiți, subliniază sociologul Irina Bekeșkina, directorul fundației Inițiative democratice din Kiev.

Partidul lui Zelenski a mers până într-acolo încât să recruteze 30 de candidați prin site-ul său internet, interzicând deputaților în exercițiu să se înscrie pe lista sa electorală.

Aceeași decizie a fost luată de partidul prooccidental Golos (Vocea), care pledează de asemenea pentru o reînnoire politică. Fondată în luna mai de către superstarul rock ucrainean Sviatoslav Vakartciuk, formațiunea este creditată cu între 4% și 9% din intențiile de vot și ar putea, potrivit unor sondaje, să ajungă pe locul al treilea.

Această aglomerație de chipuri noi promite o reînnoire fără precedent a elitelor în Ucraina, unde scena politică este dominată până în prezent de politicieni formați încă pe timpurile URSS.

''Este posibil ca până la 75% dintre deputații aleși să fie novici'', prezice Oleksandr Sușko, director executiv al Fundației internaționale Renașterea din Kiev.

Dintre cele 20 de partide înscrise în cursă, multe altele au șanse să treacă pragul electoral de 5%, între care formațiunea prorusă Platforma de opoziție (12-14%, potrivit sondajelor), urmată de mișcările prooccidentale Solidaritatea europeană a fostului președinte Petro Poroșenko (7-9%) și Batkivșcina (Patria) a fostului premier Iulia Timoșenko (6-7%).

Aceste previziuni acoperă doar 225 de locuri în Rada Supremă (parlamentul unicameral), restul de 199 deputați vor fi aleși prin vot majoritar într-un singur tur.

În această configurație, una din mizele-cheie este dacă partidul lui Zelenski va obține singur majoritatea sau dacă va trebui să formeze o coaliție pentru a valida apoi numirea unui prim-ministru și guvernul său.

Chiar dacă Zelenski nu a făcut încă nicio propunere pentru funcția de prim-ministru, media scriu despre cinci persoane cunoscute ca reformatori reputați, printre care Vladislav Rașkovan, administrator supleant al Fondului Monetar Internațional (FMI), în vârstă de 41 de ani, precum și ex-ministrul economiei de origine lituaniană Aivaras Abromavicius, în vârstă de 43 de ani.

Cei mai mulți dintre deputații în exercițiu și unii membri ai actualului guvern sunt ostili lui Zelenski care, abia învestit, a dizolvat parlamentul ales în 2014 și a convocat alegeri legislative anticipate fără să aștepte scrutinul prevăzut în octombrie.

Analiștii salută cu prudență o reînnoire parlamentară, temându-se de lipsa de competență a noilor parlamentari neexperimentați și de un posibil ''haos''.

''Experiența nu este principalul lucru. Lipsa experienței în materie de corupție este mai importantă'', spune ironic un alegător din Kiev, care este decis să voteze pentru partidul prezidențial. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,06 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău