Alegeri Olanda | Mark Rutte declară că victoria sa este una împotriva 'populismului de proastă calitate'

  • 16 Martie 2017 11:06
Alegeri Olanda | Mark Rutte declară că victoria sa este una împotriva 'populismului de proastă calitate'

Premierul liberal olandez Mark Rutte, care pare să-l fi învins fără probleme pe rivalul său de extremă-dreapta Geert Wilders la alegerile legislative de miercuri, spre marea ușurare a Europei, a spus că victoria sa este una împotriva 'populismului de proastă calitate', transmite Agerpres.

După votul din Marea Britanie în favoarea ieșirii din UE și victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA, toate privirile s-au îndreptat asupra formațiunii lui Geert Wilders, al cărei scor era așteptat ca un barometru al ascensiunii populismului în Europa, cu mai puțin de 40 de zile înaintea alegerilor prezidențiale din Franța și a scrutinului legislativ din toamnă din Germania.

Conform rezultatelor parțiale compilate de agenția de presă olandeză ANP, pe baza numărării a 54,8% din voturi, formațiunea VVD al lui Mark Rutte ar obține 32 din cele 150 de mandate din camera inferioară a parlamentului olandez.

Rezultatele alegerilor din Olanda au provocat o adevărată ușurare în Europa. Președintele francez Francois Hollande a spus că este "o victorie împotriva extremismului". " Președintele Comisie Europene, Jean-Claude Juncker, a salutat la rândul său rezultatul, spunând că este "un vot pentru Europa și împotriva extremismului".

Cancelarul german Angela Merkel l-a sunat pe Mark Rutte pentru a-l felicita. Celebrându-și victoria, premierul Mark Rutte a declarat, în fața susținătorilor la Haga, că "după Brexit și după alegerile din SUA, Olanda a spus stop populismului de proastă calitate".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău