Alegeri locale joi în Marea Britanie, un test pentru premierul Boris Johnson

  • 02 Mai 2022 13:03
Alegeri locale joi în Marea Britanie, un test pentru premierul Boris Johnson

Britanicii sunt așteptați joi la urne, pentru alegerile locale care vor fi un test pentru guvernul conservator și premierul Boris Johnson, slăbit de un scandal care durează de câteva luni, relatează AFP.

Rezultatele acestor mii de scrutine locale vor permite să se evalueze sprijinul pentru conservatori în țară și vor fi un indicator pentru cât de puternică este opoziția laburistă.

În vârstă de 57 de ani, Boris Johnson le-a oferit în 2019 conservatorilor o victorie istorică la alegerile generale, promițând să pună capăt anilor de blocaj politic și să încheie Brexit-ul, ieșirea țării din Uniunea Europeană.

Însă, din decembrie, el este fragilizat de 'partygate', scandalul petrecerilor de la Downing Street din timpul lockdown-urilor, și de o creștere istorică a inflației care îi obligă pe britanici să strângă cureaua.

O anchetă a poliției asupra respectivele petreceri a stabilit că Johnson a încălcat legea, lucru nemaiîntâlnit la un premier în exercițiu, și i-a aplicat o amendă.

În ianuarie, deputații conservatori îngrijorați de indignarea opiniei publice în fața negărilor sale și a dublei măsuri, au părut pregătiți să voteze o moțiune de cenzură. Însă invadarea Ucrainei de către Rusia, în contextul căreia Johnson l-a sprijinit ferm pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a amânat orice eventuală revoltă în partid.

Însă, în cazul unor rezultate proaste pentru conservatori la alegerile de joi, apelurile ca el să plece ar putea fi reluate, pentru a aduce un nou lider înaintea alegerilor generale, care ar urma să aibă loc cel mai târziu în ianuarie 2025.

Totuși, scandalul petrecerilor nu este subiectul care îi preocupă pe cei mai mulți dintre alegători, îngrijorați mai degrabă de creșterea prețurilor la alimente și energie și a costului vieții.

Partidul Laburist, principala formațiune de opoziție, a câștigat teren la nivel local în 2018, Partidul Conservator fiind împovărat de votul pentru Brexit care a avut loc doi ani mai devreme.

Keir Starmer, 59 de ani, lider al partidului din 2020, speră în special să recâștige mandate în regiunile din 'Red Wall' (în principal zonele de centru-nord și de nord din Anglia) care au abandonat partidul său și au votat pentru conservatori la ultimele alegerile generale.

Conform sondajelor, laburiștii ar urma să câștige o majoritate de mandate în Anglia. În Scoția, ei speră să câștige în fața Partidului Național Scoțian (SNP, de centru-stânga), prima formațiune politică scoțiană, și să își consolideze controlul în Țara Galilor.

Dincolo de Boris Johnson, viitorul pe termen lung al Marii Britanii ar putea fi de asemenea pus în pericol în Irlanda de Nord, unde alegerile vor reînnoi legislativul provinciei.

Partidul naționalist Sinn Fein ar putea deveni cel mai mare partid, ceea ce ar fi o mare premieră. Conform unui sondaj realizate de LucidTalk pentru Belfast Telegraph, Sinn Fein ar avea un avans de șase puncte procentuale în fața Partidului Unionist Democrat (DUP).

"Ar fi o schimbare radicală dacă un naționalist ar deveni premier", a declarat pentru AFP Deirdre Heenan, profesor de politică socială la Universitatea Ulster.

Brexit a cântărit puternic în Irlanda de Nord, partidele unioniste fiind îngrijorate că noile aranjamente comerciale cu Uniunea Europeană le amenință locul în uniunea britanică, și servește ideilor naționaliste.

O altă îngrijorare pentru Boris Johnson este că SNP din Scoția promite să avanseze cu planul său de a organiza un referendum de independență.

Scoția a votat pentru a rămâne în Regatul Unit în 2014, însă opoziția scoțiană față de Brexit a readus în discuție chestiunea. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău