Alegeri locale în Hong Kong: Participare semnificativă în primele ore de vot

  • 24 Noiembrie 2019 08:30
Alegeri locale în Hong Kong: Participare semnificativă în primele ore de vot

Participarea la alegerile locale din Hong Kong era semnificativă duminică dimineața, în condițiile în care mișcarea prodemocrație dorește să-și facă auzită vocea și să sporească presiunea asupra autorităților din fosta colonie britanică, începând din iunie scena unei mișcări de contestație fără precedent, informează AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

În mod normal, acest scrutin menit să-i aleagă pe cei 452 de membri din 18 consilii de district competente în problemele vieții zilnice, cum este colectarea deșeurilor menajere, nu stârnește entuziasm. Nu și de data aceasta, când Hong Kong-ul traversează cea mai gravă criză politică de la revenirea sub tutela Beijingului, în 1997, cu manifestații și acțiuni tot mai violente pentru a cere reforme democratice.

Consiliile de district au fost întotdeauna dominate de un bloc de aleși total aliniați Beijingului.

De data aceasta, aproape peste tot în regiunea semiautonomă, cozi lungi s-au format lângă secțiile de vot. Guvernul a anunțat că participarea în primele două ore de alegeri este de trei ori mai mare decât cea din 2015.

În total, 4,13 milioane de hong-kongonezi sunt înscriși pe listele de vot - dintr-o populație de 7,3 milioane de locuitori - cu peste 400.000 mai mulți decât în urmă cu patru ani.

Peste 1.100 de candidați s-au înscris în cursa pentru ocuparea celor 452 de locuri din consiliile districtuale ale orașului, prima treaptă în sistemul de guvernare semi-democratic al insulei.

În opinia experților, reprezentanții prodemocrație își vor întări pozițiile în consiliile de district, rămânând cu toate acestea departe de majoritate.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău