Alegeri legislative în Ungaria: Premierul Viktor Orban, hotărât să-și consolideze puterea

  • 03 Aprilie 11:00
Alegeri legislative în Ungaria: Premierul Viktor Orban, hotărât să-și consolideze puterea

În Ungaria s-au deschis cele peste 10.000 de secții de vot pentru alegerile legislative, la care circa 8,2 milioane de alegători urmează să decidă dacă premierul în exercițiu Viktor Orban, aflat la putere de 12 ani, mai primește sau nu încă un mandat, transmite EFE.

În plus, alegătorii sunt chemați să participe la un referendum pe tema unei legi polemice, considerată homofobă atât în interiorul, cât și în afara țării.

Fiecare alegător va primi trei buletine de vot: primul corespunde uneia dintre cele 106 circumscripții din țară, al doilea conține lista partidelor și al treilea este pentru referendum, scrie Agerpres.

Foto: (c) Zoltan Balogh/EPAUltimele sondaje indicau o egalitate de 47% între partidul ultranaționalistului Orban, Fidesz, și coaliția "Uniți pentru Ungaria", din care fac parte șase partide de opoziție, de la stânga la dreapta radicală.

Această egalitate nu ia în calcul votul ungurilor care trăiesc în afara granițelor țării și care este în principiu în favoarea lui Orban.

Este posibil ca aceste alegeri să fie decise de... indeciși, care pe fondul incertitudinii provocate de războiul din Ucraina vecină ar putea miza pe continuitate.

Potrivit sondajelor, niciun alt partid nu va reuși să depășească pragul de 5% pentru a intra în parlament.

Numărul cetățenilor cu drept de vot este ceva mai mare de 8,2 milioane, din care 7,7 milioane votează în Ungaria, iar 450.000 o vor face în străinătate.

 

Foto: (c) Zoltan Balogh/EPATot duminică, ungurii votează într-un referendum privind comunitatea LGBT. Plebiscitul se referă la o lege care a fost concepută inițial pentru a lupta împotriva abuzurilor față de minori și la care Fidesz a adăugat în ultimul moment clauze fără legătură cu pedofilia și prin care se interzice să se vorbească despre homosexualitate sau schimbările de gen cu minorii, notează EFE.

Adoptarea legii a făcut Uniunea Europeană să deschidă o procedură de infringement împotriva Ungariei, deoarece consideră acest act legislativ homofob, discriminatoriu și contrar valorilor comunitare. În ceea ce-l privește, guvernul ungar susține că vrea doar să-i protejeze pe minori.

Pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie de o participare minimă de 50%, însă o eventuală invalidare a sa nu înseamnă automat că legea - deja în vigoare - va înceta să se mai aplice.

Foto: (c) Gyorgy Varga/EPASecțiile de vot vor fi deschise până la ora locală 19:00, când va începe numărătoarea voturilor.

Potrivit agenției dpa, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a trimis pentru acest scrutin o echipă completă de 200 de oameni care vor supraveghea alegerile, o decizie extrem de neobișnuită într-o țară membră a UE.

Un raport interimar al OSCE a menționat deja deficiențe serioase. Raportul a ridicat îngrijorări conform cărora "funcțiile oficiale ale guvernului sunt amestecate cu activitățile de campanie sau sunt folosite necorespunzător ca instrument de campanie".

OSCE a calificat precedentele două alegeri din Ungaria, din 2014 și din 2018, drept "libere, dar nu și corecte". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
2,74
Burniță de intensitate joasă
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
1
Fri
1
Sat
0
Arhivă Radio Chișinău