Alegeri legislative în Noua Zeelandă: Premierul Jacinda Ardern, pe cale să obțină un nou mandat

  • 17 Octombrie 2020 12:43
Alegeri legislative în Noua Zeelandă: Premierul Jacinda Ardern, pe cale să obțină un nou mandat

Laburiștii conduceau detașat sâmbătă în alegerile legislative din Noua Zeelandă, potrivit primelor rezultate care lasă să se presupună că șefa guvernului Jacinda Ardern, cu o poziție consolidată de succesele obținute în combaterea epidemiei de COVID-19, ar putea obține chiar majoritatea absolută, relatează DPA, EFE și RTBF, preluat de Agerpres.

După numărarea a 36% din buletinele de vot, Partidul Laburist se află în fruntea opțiunilor alegătorilor cu 50,5% din sufragii, ceea ce i-ar permite să controleze 65 din cele 120 de locuri în parlament.

Niciodată un partid neozeelandez nu a reușit să obțină majoritatea absolută după reforma sistemului electoral din 1996, ceea ce a făcut ca toți prim-miniștrii care s-au succedat de atunci să trebuiască să guverneze în coaliții.

Rezultatele sunt departe de a fi definitive, dar scorul laburiștilor pare să fie net superior rezultatelor pe care le anticipaseră sondajele. Dacă ele se confirmă, victoria lor va fi cea mai categorică în ultimele decenii.

Partidul Național condus de Judith Collins (opoziția de centru-dreapta) nu este creditat decât cu 26% din voturi, ceea ce nu îi conferă decât 34 de locuri în parlament, adică cel mai slab rezultat după 2002.

Aflată la putere din 2017, Jacinda Ardern, care a împlinit 40 de ani în această vară, a supranumit scrutinul "alegeri COVID", axându-se în principal în campanie pe bilanțul foarte solid obținut în lupta împotriva pandemiei. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău