Alegeri legislative în Albania | Avans al socialiștilor aflați la putere (rezultate parțiale)

  • 26 Iunie 2017 10:16
Alegeri legislative în Albania | Avans al socialiștilor aflați la putere (rezultate parțiale)

Partidul Socialist al premierului Edi Rama și-a confirmat luni dimineață avansul în scrutinul legislativ desfășurat duminică în Albania, potrivit rezultatelor parțiale, relatează AFP.

După numărarea a ceva mai puțin de 20% din buletinele de vot din cele 5.362 de secții de votare din țară, Partidul Socialist a obținut 50,33% din sufragii, cu mult înaintea Partidului Democrat (de dreapta) al lui Lulzim Basha, care a acumulat 27,26% din voturi, conform acestor rezultate oficiale, notează Agerpres.

Mișcarea socialistă pentru integrare (LSI), partidul președintelui ales Ilir Meta, a obținut 15,32 % din voturi, un rezultat care i-ar putea permite să-și mențină influența politică în noul parlament.

Provocarea pentru Partidul Socialist este dacă va obține 71 de mandate din totalul de 140 care i-ar permite să guverneze singur.

Niciun om politic de la Tirana nu a comentat deocamdată aceste rezultate parțiale ale scrutinului, desfășurat fără incidente majore, chiar dacă partidele s-au acuzat reciproc de "intimidare" sau "cumpărare de voturi".

În cursul nopții, Partidul Socialist a trimis totuși semnale că ar câștiga scrutinul. Potrivit mass-media locale, Edi Rama a trimis mesaje deputaților din tabăra sa anunțându-i că partidul ar putea rămâne la putere.

Unul dintre aliații săi politici, primarul Tiranei, Erion Veliaj, a lăudat pe Twitter "o victorie a progresului obținut pe plan politic, în materie de reforme și aspirații europene".

După o campanie pașnică, acest scrutin — desfășurat fără încălcări majore sau grave acuzații de fraudă — ar constitui o premieră în Albania.

În prezența a 3.000 de observatori, între care 300 străini, o astfel de situație ar fi binevenită într-un moment în care părțile speră în deschiderea rapidă a negocierilor de aderare la UE, în condițiile în care Albania este, din iunie 2014, stat candidat la UE.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău