Alegeri la AȘM | Organul suprem de conducere va fi convocat în aprilie pentru votul secret

  • 26 Martie 2019 14:45
Alegeri la AȘM | Organul suprem de conducere va fi convocat în aprilie pentru votul secret

Membrii Academiei de Științe din cele 3 secții, care au rămas după reorganizarea instituției, au propus candidatura academicianului Ion Tighineanu la funcția de președinte al AȘM. Alegerea urmează să aibă loc prin vot secret pe data de 9 aprilie, când va fi convocat, organul suprem de conducere al Academiei. Despre aceasta au anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, membrii Comisiei pentru alegerea președintelui AȘM.

Academicianul Mitrofan Ciobanu, consideră că procesul a decurs într-un mod transparent, iar candidatura lui Ion Tighineanu, specialist în nanotehnologii, autor a mai multe invenții în domeniu, este una potrivită pentru această funcție, fiind recunoscută autoritatea sa de savant și de manager:

„Este un savant de înaltă calificare, e recunoscut în lume și eu ași spune că noi nu avem în republică alt savant de asemenea nivel. Nimeni nu se poate compara după numărul de publicații – peste 700. Șapte din descoperirile lui, care au fost publicate în reviste, au fost de top, fiind prezentate pe coperte. Peste 10 elaborări au fost fixate pe portalurile celor mai vestite centre științifice din lume”.

Directorul institutului de geografie, membra comisiei Maria Meleanca susține că Academia de Științe este o instituție cheie pentru Republica Moldova, motiv pentru care toate eforturile societății ar trebui să fie îndreptate spre asigurarea bunei funcționări a acesteia:

„Trăim într-un secol când societatea va avea izbândă numai atunci când ne vom dezvolta pe principiile unei societăți de cunoaștere. Aceasta o fac toate țările înalt dezvoltate și industrializate – în capul mesei se pune știința. Noi, fiind lipsiți de resurse naturale, știința ar putea să ne scoată din impas, asigurându-ne o existență normală în țară. Vreau să vă spun că eu sunt copilul Academiei, activez încă din anii 80 și întotdeauna în fruntea Academiei au stat personalități notorii. care sunt și au fost stimate peste hotare”.

Și academicianul Valeriu Pasat a mai fost propus pentru funcția de președinte al AS din partea Secției Științe sociale, economice, umanistice și arte, dar acesta a refuzat, motivând prin lipsa de transparență a procedurii de alegere și politizarea membrilor Academiei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău