Alegeri în Japonia: Partidul premierului Fumio Kishida în fața testului electoral

  • 31 Octombrie 2021 09:19
Alegeri în Japonia: Partidul premierului Fumio Kishida în fața testului electoral

Noul prim-ministru Fumio Kishida speră să își păstreze postul după alegerile legislative de duminică din Japonia, pe care se așteaptă să le câștige partidul său PLD, dar în care probabil va suferi pierderi potrivit analiștilor, transmite AFP citată de Agerpres. Secțiile de votare au fost deschise duminică dimineața, aproximativ 106 milioane de japonezi fiind chemați să decidă între cei 1.051 de candidați care concurează pentru cele 465 de locuri din Camera Inferioară a Dietei, transmite HOTNEWS.RO.

Pandemia de COVID-19 și economia au fost temele dominante ale unei campanii electorale foarte scurte, care a durat 17 zile, potrivit sursei citate

În legislatura precedentă, Partidul Liberal Democrat (PLD, dreapta naționalistă), care a dominat aproape continuu scena politică japoneză timp de 66 de ani, a deținut 276 de locuri și aliatul său, partidul Komeito (centru-dreapta), 29. În total, 305 mandate. Coaliția lor avea astfel o bază parlamentară solidă, care a permis controlul tuturor pârghiilor puterii.

Dar contextul s-a schimbat foarte mult față de ultimele alegeri legislative din 2017. Shinzo Abe, care părea imbatabil ca prim-ministru, a demisionat în septembrie 2020 din motive de sănătate. Succesorul său, Yoshihide Suga, a rezistat doar un an, victimă a recordurilor de lipsă de popularitate din cauza gestionării considerate stângace a crizei sanitare și a dorinței sale de a menține cu orice preț organizarea Jocurile Olimpice de la Tokyo anul acesta.

Ales președinte al PLD la sfârșitul lunii septembrie datorită sprijinului liderilor partidului și numit apoi prim-ministru de către parlament la începutul lunii octombrie, Fumio Kishida, în vârstă de 64 de ani, nu se bucură de o mare popularitate în rândul opiniei publice.

La începutul lunii octombrie, încrederea în premier a oscilat în jurul valorii de 50%, unul din cele mai scăzute rezultate pentru un nou conducător japonez în ultimii douăzeci de ani. Kishida vizează ca partidul său împreună cu Komeito să obțină la aceste alegerile legislative o majoritate de 233 de mandate.

"Dacă numărul lor de locuri ar scădea la acest nivel, va fi foarte greu pentru reputația domnului Kishida", avertizează Michael Cucek, profesor de studii asiatice la universitatea japoneză Temple, intervievat de AFP.

"Trebuie să arătăm publicului că PLD a înviat", a afirmat Fumio Kishida după alegerea sa ca șef al partidului. El a promis că va face din lupta împotriva COVID-19 prioritatea sa numărul unu, dar și că va revitaliza economia și va reduce inegalitățile sociale tot mai mari.

Nu a menționat însă măsuri concrete care să îi permită realizarea acestor obiective. PLD a profitat mult timp de o opoziție în mod istoric slabă și fragmentată. Însă la aceste alegeri legislative, cinci partide de opoziție vor coopera în multe circumscripții, ceea ce, teoretic, ar putea slăbi PLD.

Pe de altă parte, PLD dispune de resurse importante și deține controlul procesului electoral mai ales în mediul rural."Există legături personale între familiile candidaților și alegători care se întind pe mai multe generații", atrage atenția Cucek.

Un alt atu al premierului Kishida și al partidului său este reprezentat de scăderea numărului infectărilor cu noul coronavirus - aproximativ 270 de noi cazuri zilnic la media ultimelor șapte zile -, după contaminările record atinse în august sub efectul variantei Delta.

Prezența la vot este scăzută în Japonia (53,68% la alegerile legislative din 2017 și 52,66% la cele din 2014), iar absenteismul favorizează în mod tradițional PLD.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău