ALEGERI în Ungaria | Viktor Orban este aproape de cel de-al treilea mandat de premier al Ungariei

  • 08 Aprilie 2018 08:02
ALEGERI în Ungaria | Viktor Orban este aproape de cel de-al treilea mandat de premier al Ungariei

Premierul ungar Viktor Orban, liderul formațiunii de guvernământ Fidesz și cea mai importantă figură politică a țării, are șanse foarte mari să obțină un nou mandat în urma alegerilor parlamentare de duminică, bazându-se pe cea mai dură retorică anti-imigrație din Europa.

Potrivit unui sondaj recent efectuat de Institutul Nezopont, aproximativ 50% dintre alegătorii ungari îl susțin pe Viktor Orban (54 de ani) pentru un nou mandat în fruntea guvernului de la Budapesta.

Partidul Fidesz și Viktor Orban au subliniat că scrutinul de duminică are ca miză menținerea identității Ungariei, invitând alegătorii să decidă între "protectorii națiunii ungare" pe fondul unui atac al imigrației și "forțele internaționale" conduse de miliardarul ungaro-american George Soros. Orban a avertizat în privința consecințelor imigrației asupra patrimoniului cultural și religios european.

Actualul premier al Ungariei consideră că singura forță capabilă să unească și să apere țara ar fi alianța Fidesz - Partidul Popular Creștin Democrat (KDNP). Viktor Orban a acuzat mass-media internaționale, Uniunea Europeană și "grupuri de interese influente" că încearcă să instaureze unui guvern slab, pe care Bruxelles-ul să-l poate controla.

"Mă gândesc la un model ungar bazat pe competitivitate, pe ocuparea forței de muncă, precum și pe politici demografice și identitare solide", a spus Orban, adăugând că guvernul său va menține "un sistem fiscal eficient și proporțional care promovează performanța și împărțirea echitabilă a sarcinilor".

Viktor Orban a luat parte la fondarea partidului Fidesz în 1988 ca o mișcare liberală, făcând apel la tinerii maghiari și promovând democrația parlamentară. La sfârșitul anilor 1990, Orban a început să schimbe abordarea în cadrul partidului, pentru a exploata un vid existent pe aripa dreaptă a spectrului politic.

Primul mandat de premier a venit pentru Orban la vârsta de 35 de ani, după ce a câștigat alegerile din 1998. A pierdut apoi scrutinul din 2002, susținând că i-au fost "furate" voturile. A revenit la putere în urma alegerilor legislative din 2010, în care Fidesz a obținut peste două treimi dintre mandate.

În ultimii doi ani, Viktor Orban a adoptat o atitudine vehementă anti-imigrație și a acuzat Uniunea Europeană de interese ascunse și de o înțelegere cu miliardarul americano-rus George Soros privind distribuirea imigranților în statele europene.

Guvernul de la Budapesta a justificat cheltuirea celor 883 de milioane de euro pentru măsurile anti-imigrație, inclusiv ridicarea unui gard la granița cu Serbia, prin necesitatea protejării frontierelor comune Schengen. Orban i-a cerut Uniunii Europene să achite jumătate dintre aceste costuri.

Viktor Orban consideră că imigrația este principala cauză a creșterii amenințărilor teroriste din Europa. Guvernul de la Budapesta solicită comunității internaționale să acorde prioritate măsurilor care vizează stoparea migrației și garantarea siguranței cetățenilor. La 2 martie, Guvernul ungar a aprobat 12 propuneri de amendamente la pachetul de măsuri întocmit de ONU privind migrația și l-a trimis Adunării Generale a Națiunilor Unite, Uniunii Europene și NATO.

Sursa: MEDIAFAX

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău