Alegeri în Ucraina | În al doilea tur, Poroșenko și Zelenski luptă pentru mandatul de președinte. Ce spun sondajele

  • 21 Aprilie 2019 09:10
Alegeri în Ucraina | În al doilea tur, Poroșenko și Zelenski luptă pentru mandatul de președinte. Ce spun sondajele

De la ora 8:00, în Ucraina a început al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Timp de 12 ore, ucrainenii vor alege între doi candidați - actorul Volodimir Zelenski și actualul președinte de la Kiev, Petro Poroșenko. Primul a acces în turul II cu mai bine de 30%, iar cel de-al doilea - cu nici 16%.

Alegerile vor avea loc în 200 de regiuni, în care au fost deschise 29 982 de secții de votare. În registrul alegătorilor sunt înregistrați 30,3 milioane de oameni, iar 325.600 s-au înregistrat pentru apartenența la altă secție de vot în al doilea tur, relatează TVR Moldova.

Cetățenii Ucrainei care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova pot să voteze la Ambasada Ucrainei la Chișinău începând cu ora 8:00 și până la ora 21:00.

Primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina a avut loc pe 31 martie. În urma scrutinului, Petro Poroșenko a luat 15,95% din voturi, iar Vladimir Zelenski - 30,24% voturi.  

Potrivit sondajelor de opinie din Ucraina, Volodimir Zelenski este cotat cu mari șanse să câștige alegerile prezidențiale din Ucraina. Potrivit celor două sondaje date publicității joia trecută de către Centrul Razumkov și grupul sociologic „Rating”, citate de agenția de presă Unian, cu numai opt zile înainte de scrutin, Zelenski acumulează între 49,3% și 51% din intențiile de vot, în timp ce adversarul său, Petro Poroșenko, între 20,6% și 21% din opțiuni.

Actorul Zelenski este lider la toate categoriile de vârstă și este susținut puternic în sudul, estul și centrul țării. Numai în regiunile vestice are același rezultat ca Poroșenko, conform grupului „Rating”.

Unii comentatori de la Kiev subliniază că este un vot de protest împotriva actualului președinte ucrainean Petro Poroșenko.

De altfel, conform sondajului „Rating”, 66% dintre persoanele intervievate au declarat că voturile exprimate în favoarea lui Zelenski sunt voturi împotriva sistemului existent în Ucraina, cu care este asociat Poroșenko.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău