Alegeri în Turcia: Votul turcilor din străinătate l-ar putea salva pe Erdogan. Mesajul transmis de liderii opoziției

  • 09 Mai 2023 18:25
Alegeri în Turcia: Votul turcilor din străinătate l-ar putea salva pe Erdogan. Mesajul transmis de liderii opoziției

Peste 1,7 milioane de turci care locuiesc în străinătate au votat în cadrul alegerilor prezidențiale și parlamentare cruciale de duminica aceasta, scrutin care, potrivit sondajelor, ar putea pune capăt la mai mult de două decenii de putere a actualului șef al statului, islamistul Recep Tayyip Erdogan, transmite digi24.ro.

Termenul limită pentru a vota din exterior este astăzi. Deși doar jumătate dintre turcii din diaspora au participat la alegeri, numărul alegătorilor din străinătate a crescut cu aproape 30% față de alegerile generale și prezidențiale din 2018, relatează EFE, citată de Agerpres.

Atunci, aproape 60% dintre votanții de peste hotare au optat pentru Erdogan, procent superior celui de 53% cât a înregistrat în total. 64 de milioane de turci sunt chemați la urne în cadrul actualului scrutin.

Unii analiști consideră că situația economică mai bună a multor turci care trăiesc în străinătate, de exemplu în țări bogate precum Austria sau Germania, și faptul că, în respectivele state, turcii nu se confruntă cu autoritarismul în creștere al lui Erdogan explică sprijinul mai mare pentru președinte. Situația economică precară, cu o inflație galopantă, rate ridicate ale șomajului și o liră foarte devalorizată vor reprezenta, potrivit experților, temele principale care vor ghida votul. Opoziția, la rândul său, promite să restabilească principiile democratice pe care consideră că Erdogan le-a fisurat în ultimele două decenii.

În condițiile în care sondajele prevăd un rezultat foarte strâns între Erdogan, care a ocupat funcția de prim-ministru sau de președinte din 2003, și candidatul principalului bloc de opoziție, social-democratul Kemal Kilicdaroglu, votul din străinătate ar putea fi decisiv, notează EFE. Deși sondajele îi dau un ușor avans contracandidatului, rezultatul este foarte incert și este posibil ca nici acesta, nici Erdogan să nu obțină duminică majoritatea absolută care ar împiedica un al doilea tur de scrutin două săptămâni mai târziu.

Alți doi candidați, care vor avea o susținere redusă, ar putea lua din voturile necesare pentru ca Erdogan sau Kilicdaroglu să câștige din primul tur. Sprijinul pentru Erdogan este puternic în special în zonele din centrul și estul țării și în mediile mai conservatoare, unde a fost mai bine primită islamizarea, mai ales în ultimii zece ani, a politicii și a vieții, de către actualul șef al statului.

Având în vedere eventualitatea unui rezultat foarte strâns, unii analiști avertizează cu privire la posibilitatea ca Erdogan să nu se recunoască învins, așa cum a făcut partidul său în 2019, când a contestat rezultatul alegerilor municipale din Istanbul, forțând o repetare a scrutinului doar pentru a pierde cu o marjă mai mare. De aceea, opoziția le-a cerut susținătorilor săi ca, în cazul unei victorii, să fie moderați în sărbătorirea succesului și să evite să reacționeze la posibile acte de provocare din partea susținătorilor lui Erdogan.

Autobuzul convoiului electoral al primarului Istanbulului, vicepreședinte al formațiunii social-democrate CHP, Ekrem Imamoglu, aflat în campanie în favoarea lui Kilicdaroglu în provincia estică turcă Erzurum, a fost atacat cu pietre, incident în care au fost rănite mai multe persoane. Pentru acest atac au fost reținute 15 persoane, dar la scurt timp după aceasta au fost puse în libertate.



Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău