Alegeri în SUA: Zelenski le transmite americanilor „să mențină o unitate de neclintit" până la restabilirea păcii în Ucraina

  • 08 Noiembrie 2022 15:23
Alegeri în SUA: Zelenski le transmite americanilor „să mențină o unitate de neclintit

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis marți americanilor "să mențină o unitate de neclintit" până la "restabilirea păcii" în Ucraina, în contextul în care marți au loc alegeri cruciale la jumătate de mandat în SUA, al căror rezultat ar putea afecta sprijinul Washingtonului pentru Kiev, relatează France Presse.

„Vă solicit să mențineți o unitate de neclintit, așa cum este cazul în prezent, până în ziua în care vom auzi toate acele cuvinte importante pe care le-am visat, până când vom auzi că pacea a fost în sfârșit restabilită", a declarat Zelenski într-o alocuțiune, prin videoconferință de la Kiev, unde a primit "Medalia Libertății" americană.

Zelenski a mulțumit președintelui Joe Biden, celor două partide din Congres și fiecărui cetățean american pentru importantul sprijin financiar, militar și diplomatic acordat Ucrainei, de la invazia rusă declanșată la 24 februarie împotriva țării sale.

Washingtonul este, de fapt, de opt luni principalul aliat al Kievului, sancționând cu asprime Moscova și o mare parte a economiei ruse, livrând armatei ucrainene sisteme de artilerie HIMARS de înaltă precizie, între alte echipamente militare, și furnizând informații operative cruciale pe teren.

La jumătatea lunii mai, Congresul american deblocase chiar 40 miliarde de dolari pentru a susține efortul de război ucrainean.

Volodimir Zelenski s-a declarat marți "onorat" să primească "Medalia Libertății" din partea Fundației Philadelphia, dar a dorit să dedice acest premiu "tuturor femeilor și bărbaților din Ucraina", care "arată celei mai mari autocrații din lume că în Ucraina nu poate obține decât înfrângerea".

Președintele ucrainean a menționat în special "soldații eroici", "voluntarii" și ceilalți "angajați ai sectorului energetic care restabilesc accesul la curent electric pentru locuitori după ce rachete rusești și drone iraniene au lovit centrale electrice" în Ucraina.

„Libertatea este cuvântul principal pentru noi și ceea ce îi unește într-adevăr pe toți ucrainenii", a subliniat el în această scurtă înregistrare video de zece minute.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău