Alegeri în Rusia: Partidul Rusia Unită își menține majoritatea de două treimi în Duma de Stat (rezultate cvasi-finale)

  • 20 Septembrie 2021 17:40
Alegeri în Rusia: Partidul Rusia Unită își menține majoritatea de două treimi în Duma de Stat (rezultate cvasi-finale)

Partidul președintelui rus Vladimir Putin, Rusia Unită, își păstrează majoritatea constituțională de două treimi în Duma de Stat (Camera Deputaților), a anunțat luni Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea a aproape 100% din buletinele de vot de la alegerile legislative desfășurate de vineri până duminică, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Rusia Unită a obținut 49,85% din voturi, rezultat mai slab față de ultimele alegeri, dar care se traduce în peste 300 din cele 450 de mandate ale Dumei de Stat, astfel că partidul prezidențial va putea să adopte legi și să efectueze reforme constituționale fără a avea nevoie să se alieze cu alte forțe politice.

Secretarul general al partidului Rusia Unită, Andrei Turchak, a estimat la 315 numărul mandatelor pe care acest partid le va obține acum în Dumă, față de 334 după alegerile din urmă cu cinci ani.

Prezența la vot a fost de puțin peste 45%, dar adăugându-i și pe cei circa 2,6 milioane de alegători care au votat electronic aceasta ajunge la 51,68%.

Pe locul doi se situează Partidul Comunist, cu 18,96% din voturi, față de 13,34% la alegerile din 2016. Au mai trecut pragul electoral de 5% Partidul Liberal-Democrat (7,50%), formațiunea social-democrată Rusia Justă (7,44 %) și o formațiune recent constituită și denumită ''Oameni noi'' (5,33%), pe care unii o consideră un proiect al Kremlinului pentru a diviza votul protestatar.

Alegerile au fost ''libere și corecte'', a apreciat Kremlinul, în timp ce observatorii și opoziția manifestă îngrijorări majore privind fraude electorale, inclusiv cu votul electronic, iar Comisia Europeană consideră că acest scrutin s-a desfășurat într-o ''atmosferă de intimidare''.

Partidul Comunist, care a denunțat în cele trei zile de vot numeroase fraude, a anunțat luni că nu recunoaște rezultatul votului electronic de la Moscova. Numărul doi al acestui partid, Dmitri Novikov, a declarat că formațiunea sa are în vedere desfășurarea unor proteste weekendul următor la Moscova și în alte regiuni ale Rusiei ''pentru a fi ascultată vocea străzii, vocea cetățenilor''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău