Alegeri în Marea Britanie: Un membru UKIP amenință că o să împuște un contracandidat

  • 06 Mai 2015 18:30
Alegeri în Marea Britanie: Un membru UKIP amenință că o să împuște un contracandidat

După o campanie electorală nefastă, partidul britanic antieuropean UKIP a primit o nouă lovitură chiar în ajunul alegerilor legislative, informează Agerpres.

O înregistrare video în care unul dintre candidați săi amenință că va împușca un politician rival din tabăra conservatorilor dacă acesta din urmă ar deveni premier a fost făcută publică, relatează miercuri ediția electronică a publicației Financial Times.

Respectivul candidat, Robert Blay, el însuși un fost membru al Partidului Conservator, a fost filmat sâmbătă pe ascuns de publicația Daily Mirror în timp ce vorbea, la o reuniune, despre Ranil Jayawardena, un politician conservator de origine asiatică.

'Dacă este el, o să-i trag un glonț între ochi', a spus politicianul UKIP, conform înregistrării video difuzate. 'Dacă acest individ ajunge prim-ministru, îi voi trage un glonț. Tare mult doresc acest lucru', a insistat el. 'Familia lui a venit aici abia în anii '70. Nu ești destul de britanic ca sa fii în parlamentul nostru. Eu am strămoși de 400 de ani acolo unde trăiesc. El nu are așa ceva', a spus în continuare Blay când a fost întrebat despre trecutul lui Jayawardena.

Dar imediat după apariția înregistrării, autorul acestor afirmații a fost suspendat din formațiunea UKIP, iar un purtător de cuvânt al acestui partid a calificat incidentul drept 'dezgustător' și i-a prezentat scuze politicianului conservator, dar a ținut totuși să adauge că UKIP nu deține 'monopolul' acestui tip de scandaluri, menționând că circa 300 de politicieni din toate formațiunile politice au fost 'suspendați, excluși sau chiar condamnați la închisoare'.

În schimb, Jayawardena s-a declarat șocat de incident. 'Familia mea crede în muncă. De aceea tatăl meu a venit în această țară - nu a cerut niciodată vreun ban de la stat', a declarat el.

Formațiunea UKIP este cotată în sondaje cu circa 13% din preferințele de vot, dar este puțin probabil să obțină mai mult de câteva mandate în legislativ, întrucât, în virtutea sistemului electoral britanic, câștigătorii mandatelor de parlamentar sunt candidații situați pe primul lor în fiecare circumscripție electorală, cele mai multe dintre acestea urmând să revină conservatorilor și laburiștilor, aflați aproape la egalitate în sondaje.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău