Alegeri în GĂGĂUZIA

  • 22 Martie 2015 10:08
Alegeri în GĂGĂUZIA

În Găgăuzia au loc alegeri la funcția de bașcan. La urne sunt așteptați 105 mii de cetățeni cu drept de vot.

Cele 65 de secții de votare organizate pentru acest scrutin sunt deschise de la ora 7.00 până la 21.00.

Președintele Comisiei Electorale Comrat, Valentin Cara, a declarat pentru IPN că fiecare secție de votare a fost asigurată cu o urnă mobilă. Persoanele care din motive de sănătate nu se pot deplasa la secția de votare mai pot solicita și astăzi votarea la locul aflării. Cererile pentru urna mobilă vor fi făcute în scris, până la ora 15.00, și vor fi însoțite de certificat medical.

Pentru a putea vota, alegătorii trebuie să prezinte buletinul de identitate valabil (cu fișa de însoțire), fie un buletin de identitate provizoriu cu mențiunea privind domiciliul. Militarii în termen vor prezenta legitimația de serviciu. Persoanele care nu dețin acte de identitate valabile pot solicita acte provizorii și în ziua alegerilor. Secțiile de evidență și documentare a populației din regiune vor fi deschise și astăzi.

Pentru alegeri au fost tipărite 106 mii de buletine de vot. Cele mai multe, 100 de mii, sunt în limba rusă, iar restul în română și găgăuză.

Alegătorii vor aplica ștampila votat în dreptul unuia dintre cei 10 candidați înscriși în cursa electorală. Este vorba de Valerii Ianioglo, Ruslan Garbalî, Nicolae Dudoglo, Irina Vlah, Oleg Garizan, Alexandru Stoianoglo, Serghei Cernev, Dumitru Croitor, Ilia Anastasov și Leonid Dobrov.

Dacă în primul tur de scrutin niciun candidat nu obține majoritatea simplă a voturilor cetățenilor, atunci în termen de două săptămâni, pe 5 aprilie, se organizează al doilea tur de scrutin, cu participarea celor doi candidați care au acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur.

Scrutinul va fi monitorizat de peste 60 de observatori internaționali. De asemenea, vor fi și observatori locali, ai asociațiilor nonguvernamentale din regiune și observatorii concurenților electorali.

Pentru validarea rezultatelor alegerilor este necesară prezența la vot a 50% din alegătorii înscriși pe liste.

Concomitent cu alegerile la funcția de bașcan, astăzi, au loc și alegeri parțiale în Adunarea Populară, în circumscripțiile Congaz, unde sunt înscriși trei concurenți electorali – Vitalie Chiurcciu, Ivan Telpiz și Petru Ianacov, și în Gaidar, unde candidează o singură persoană – Zinaida Popaz.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău