Alegeri în Cuba | Începutul sfârșitului pentru era Castro

  • 09 Martie 2018 11:37
Alegeri în Cuba | Începutul sfârșitului pentru era Castro

Cuba își alege duminică cei 605 membri ai Adunării Naționale, un proces electoral fără surprize, în care există tot atâția candidați câte locuri. Cu un singur detaliu: printre aceștia se află succesorul lui Raul Castro care urmează să-i preia locul în aprilie, relatează vineri AFP.

Pentru prima dată în aproape 60 de ani, după era fraților Fidel (decedat în 2016) și Raul, președinția insulei îi va reveni unei persoane care nu a pus mâna pe armă în timpul revoluției din 1959. Numele acesteia va deveni cunoscut la 19 aprilie.

Această dată nu este deloc una întâmplătoare. Este vorba de cea de-a 57-a aniversare a victoriei din Golful Porcilor (Playa Giron), considerată în Cuba „prima înfrângere asupra imperialismului yankeu din America Latină”.

Mai mult de 8 milioane de cubanezi sunt chemați să voteze pentru delegații adunărilor provinciale și cei 605 de membri ai Adunării Naționale, o listă care a fost „cernută” în prealabil de Partidul Comunist Cubanez (PCC, partid unic).

Candidații pot să fie sau nu membri ai PCC, să provină din organizații sindicale și ale studenților apropiate guvernului. Însă partide nu există.

Pe lista viitorilor membri ai Adunării Naționale figurează conducerea PCC, prin urmare Raul Castro, primul său secretar general și personalități istorice ale revoluției, încă în viață. Mai mult de jumătate dintre candidați, adică 322, sunt femei.

În urma acestor alegeri, parlamentul îi va desemna la rândul său pe cei 31 de membri ai Consiliului de Stat, care îl va alege dintre membrii săi pe noul președinte cubanez.

Raul Castro, 86 de ani, sărbătorește anul acesta a zecea sa aniversare la putere, atingând astfel limita pe care el însuși și-a fixat-o pentru a exersa președinția Cubei.

De la analiști până la cubanezi simpli intervievați pe stradă, cu toții cred că primul vicepreședinte Miguel Diaz Canel, în vârstă de 57 de ani, este cel care îl va înlocui.

Pe de altă parte, Rosa Maria Paya, disidentă provenită din mișcarea „Cuba decide”, care militează în favoarea unui referendum pentru modificarea sistemului de guvernare a insulei, asigură că mișcarea sa va fi atentă la semnele de „respingere a procesului electoral, când în realitate nu poate fi ales nimeni”.

Cubanezii care doresc să-și exprime opoziția au obișnuința să invalideze buletinul de vot.

Și mișcarea de opoziție „Otro18” îndeamnă la schimbări, potrivit liderului său Manuel Costa Morua, candidații săi la nivel de consilii de cartier au fost împiedicați să participe.

Sursa: Agerpress

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău