Alegeri în Cambodgia | Uniunea Europeană consideră că rezultatele sunt lipsite de credibilitate

  • 30 Iulie 2018 18:58
Alegeri în Cambodgia | Uniunea Europeană consideră că rezultatele sunt lipsite de credibilitate

Uniunea Europeană a estimat că rezultatele alegerilor legislative organizate duminică în Cambodgia sunt lipsite de credibilitate și că scrutinul s-a desfășurat într-un 'climat politic extrem de restrictiv', Bruxelles-ul cerându-le autorităților cambodgiene să reinstaureze democrația, transmite AFP.

''Absența unei veritabile competiții electorale și absența unui proces politic inclusiv fac ca alegerile din 29 iulie să nu fie reprezentative pentru voința democratică a electoratului cambodgian și, în consecință, ca rezultatele să fie lipsite de credibilitate'', a spus purtătoarea de cuvânt a șefei diplomației europene Federica Mogherini.

Partidul Poporului Cambodgian (CPP), al premierului Hun Sen, a anunțat că a câștigat 'ansamblul mandatelor' în parlament în urma alegerilor desfășurate duminică, în absența principalei formațiuni de opoziție, CNRP.

În luna noiembrie, Partidul Salvării Naționale din Cambodgia (CNRP) a fost dizolvat printr-o decizie judecătorească, la cererea guvernului, după întemnițarea liderului său, Kem Sokha, pentru acuzații de trădare.

''În cursul ultimelor 12 luni, autoritățile cambodgiene au folosit sistemul judiciar din țară și alte forme de presiune pentru a restrânge spațiul rezervat opoziției politice și disidenței, inclusiv societății civile. Toate acestea au culminat cu dizolvarea principalului partid de opoziție, cu arestarea și detenția prelungită a liderului CNRP, Kem Sokha, și cu interzicerea activităților politice timp de cinci ani pentru 118 membri ai CNRP'', a menționat Federica Mogherini într-un comunicat de presă.

UE așteaptă ca autoritățile cambodgiene să restabilească democrația, să se angajeze în dialog cu opoziția și să creeze condiții propice unei dezbateri politice libere, în care presa și societatea civilă să își poată exercita în mod liber drepturile, fără restricții nejustificate.

În decembrie anul trecut, după dizolvarea CNRP, Uniunea Europeană a suspendat asistența financiară acordată comisiei electorale însărcinate cu organizarea alegerilor parlamentare din Cambodgia.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău