Alegeri în Bolivia: Evo Morales pe primul loc, dar obligat să participe la turul al doilea

  • 21 Octombrie 2019 14:11
Alegeri în Bolivia: Evo Morales pe primul loc, dar obligat să participe la turul al doilea

Președintele în exercițiu al Boliviei, Evo Morales, s-a clasat duminică pe primul loc la alegerile prezidențiale, urmat îndeaproape de principalul său adversar, centristul Carlos Mesa, obligându-l la al doilea tur inedit în această țară, potrivit rezultatelor parțiale, notează AFP, preluat de Agerpres.

Socialistul Evo Morales a obținut 45,28% din voturi, în timp ce Carlos Mesa a totalizat 38,16% din voturi, a anunțat în jurul orelor 00.00 GMT președinta Tribunalului suprem electoral bolivian, Maria Eugenia Choque, după numărarea a circa 84% din buletinele de vot.

Pentru a evita turul al doilea, candidatul în frunte trebuie să obțină majoritatea absolută sau cel puțin 40% din voturi cu un avans de 10 procente față de locul secund.

Nouă candidați au participat la cursa pentru funcția supremă, dar numai Carlos Mesa, un jurnalist de 66 de ani care a mai fost președinte între 2003 și 2005, parea să fie în măsură să îl alunge de la putere pe actualul șef al statului, 59 de ani, până în prezent ales de fiecare dată din primul tur.

În această țară cu 11,3 milioane de alegători, votul este obligatoriu.

Cei 7,3 milioane de bolivieni cu drept de vot s-au prezentat duminică la urne pentru alegerea președintelui, vicepreședintelui, precum și a celor 130 de deputați și 36 de senatori.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău