Alegeri europarlamentare | Peste 1 milion de buletine de vot pentru secțiile deschise de România în străinătate

  • 12 Mai 2019 10:18
Alegeri europarlamentare | Peste 1 milion de buletine de vot pentru secțiile deschise de România în străinătate

Autoritatea Electorală Permanentă de la București a anunțat că, pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, au fost comandate 20.104.459 de buletine de vot pentru a fi folosite la secțiile de vot din România, iar pentru cele din străinătate un număr de 1.333.500 de buletine de vot. 

Potrivit anunțului afișat pe site-ul AEP, au mai fost comandate 18.545.515 de timbre autocolante și 93.650 de ștampile cu mențiunea „votat” pentru secțiile de vot din țară. Pentru străinătate au fost comandate 1.301.230 de timbre autocolante, 2.147 de ștampile cu mențiunea „votat”. 

Instituția reamitește că, potrivit art. 12 alin. (3) al Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2019, la alegerile pentru Parlamentul European din 2019 sumele necesare sunt asigurate din bugetul de stat, prin bugetul AEP, banii fiind necesari pentru a acoperi: a) cheltuielile pentru tipărirea buletinelor de vot și a publicațiilor destinate birourilor electorale; b) cheltuielile pentru confecționarea ștampilei Biroului Electoral Central și a ștampilelor cu mențiunea „VOTAT”; c) cheltuielile pentru confecționarea timbrelor autocolante; d) indemnizațiile membrilor Biroului Electoral Central și ale personalului tehnic auxiliar al acestuia, precum și indemnizațiile prevăzute la art. 16 alin. (9); e) cheltuieli pentru hârtia necesară imprimării buletinelor de vot; f) cheltuielile privind dotarea și funcționarea Biroului Electoral Central, precum și orice alte cheltuieli generate de activitățile specifice procesului electoral. 

Președinții birourilor electorale ale secțiilor și locțiitorii acestora vor fi desemnați, duminică, prin tragere la sorți computerizată, anunță Autoritatea Electorală Permanentă.

Conform legislației electorale în vigoare, președintele biroului electoral al secției de votare și locțiitorul acestuia sunt desemnați de către AEP, în ședință publică, anunțată cu 48 de ore înainte, prin tragere la sorți computerizată, organizată la nivel județean sau al municipiului București, cu 15 zile înainte de ziua de referință, pe funcții, dintre persoanele înscrise în Corpul experților electorali, cu domiciliul sau reședința în județul respectiv, pe baza criteriului apropierii domiciliului sau reședinței de sediul secției de votare, precum și pe baza criteriului studiilor absolvite, arată instituția, într-un comunicat de presă publicat pe site. 

Corpul experților electorali este o evidență permanentă a persoanelor care pot deveni președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare sau locțiitori ai acestora, înființată, gestionată și actualizată de către AEP.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău