Alegeri anticipate în Marea Britanie. Ce le promit cetățenilor principalele partide aflate în cursa electorală

  • 07 Iunie 2017 17:49
Alegeri anticipate în Marea Britanie. Ce le promit cetățenilor principalele partide aflate în cursa electorală

Britanicii sunt așteptați joi la urne pentru a face o alegere crucială privind viitorul țării post-Brexit, după ce premierul Theresa May a ales să convoace alegeri anticipate argumentând că își dorește unitate în palatul Westminster înainte de începerea negocierilor cu Uniunea Europeană.

Imigrația, ca și în cazul campaniei privind Brexit, este una dintre principalele probleme dezbătute, notează Calea Europeană. În timp ce conservatorii conduși de Theresa May promit să reducă migrația, laburiștii nu menționează eventuale limite privind imigrația și promit sprijin pentru tineri, potrivit documentelor principalelor partide politice prezentate de The Telegraph.

În privința Brexit, liberal-democrații se opun ieșirii Marii Britanii din UE și promit organizarea unui nou referendum privind apartenența la blocul comunitar.

Programul Conservatorilor

Conservatorii s-au angajat să scadă imigrația, să crească scutirile de taxe pentru persoane fizice și să majoreze finanțările pentru serviciul național de sănătate.

Pensionarii din clasa de mijloc ar urma să își piardă beneficiile sociale, potrivit planurior conservatorilor. De asemenea, ei propun ca statul să preia îngrijirea bătrânilor, cu condiția ca locuințele acestora să fie vândute de stat după deces. Familia ar urma să primească o parte din suma obținută din vânzare.

Programul lor include măsuri precum:

-Firmele vor trebui să plătească taxe suplimentare, dacă vor angaja imigranți non-europeni, iar aceștia din urmă vor fi nevoiți să aibă contribuții mai mari la sistemul de sănptate.

-Reducerea migrației nete (diferența dintre numărul imigranților și cel al emigranților) la câteva zeci de mii, 300.000 în prezent.

-Pensionarii nu își vor mai plăti pentru propria îngrijire, dacă economiile și bunurile pe care le dețin lor valorează până în suma de 100.000 de lire sterline. În prezent, pragul este de 23.250 de lire sterline.

Programul Laburiștilor

Într-un document de 43 de pagini, liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, promite naționalizarea în domeniul energetic, transporturi și al serviciilor poștale.

Laburiștii promit și anularea taxelor de școlarizare, creșterea drepturilor angajaților și reintroducerea unei serii de ajutoare sociale.

Principalele puncte ale programului:

-Creșterea taxelor pe venit pentru cei aproximativ 1,2 milioane de oameni care câștigă peste 80.000 de lire sterline.

-Cei care câștigă peste 123.000 de lire sterline vor plăti impozite de 50%.

-Eliminarea internship-urilor neremunerate.

-Formațiunea nu menționează eventuale limite privind imigrația și promite că va anula pragul de venit actuale pentru soțiile sau soții imigranților din Marea Britanie.

-Laburiștii acceptă rezultatele referendumului privind Brexit și intenționează să ”construiască o nouă relație cu Europa, nu ca membri, ci ca parteneri”, păstrând avantajele pieței unice europene.

-Excluderea posibilității de ieșire a Marii Britanii din UE fără un acord prealabil

Programul Liberal-democraților

Liberal-democrații se adresează în special tinerilor, cărora le promit transport în comun gratuit și ajutoare financiare la cumpărarea de locuințe.

Formațiunea încearcă să îi atragă de partea sa și pe susținătorii rămânerii Marii Britanii din UE, promițând că cetățenii britanici “vor avea ultimul cuvânt de spus” privind Brexit și promit organizarea unui nou referendum privind apartenența la blocul comunitar.

Principalele promisiuni din programul electoral:

-Promisiunea de a ”apăra locul Marii Britanii în Europa” și opunerea ieșirii Marii Britanii din UE.

-Organizarea unui al doilea referendum privind acordul final de Brexit

-Apărarea drepturilor cetățenilor UE care s-au stabilit în Marea Britanie

-Păstrarea apartenenței la Piața Unică și Uniunea Vamală

-Păstrarea libertății de circulație a cetățenilor UE

Programul UKIP

Partidul populist UKIP a promis introducerea unui sistem de imigrație de tipul “o persoană venită, o persoană plecată” și interzicerea burqăi în locurile publice.

Liderul Paul Nuttall a anunțat că doresc interzicerea aplicării legii islamice sharia în Marea Britanie.

Totodată, UKIP promite reducerea bugetului Marii Britanii pentru asistență externă.

Suținător și promotor al Brexit, partidul dorește eliminarea tuturor steagurile UE din clădirile publice ale Marii Britanii după Breixt, numirea zilei de 23 iunie drept Ziua Independenței. Totodată, UKIP susșine că noul guvern nu va trebui să plătească Uniunii Europene o “factură de divorț”.

Sondaj realizat cu 3 zile înaintea alegerilor. Ce efecte au avut atentatele

Cu doar trei zile înainte de alegerile parlamentare anticipate de 8 iunie, cotidianul The Guardian a făcut public un sondaj ce arată că în ciuda atentatelor din Manchester și Londra, singura formațiune care crește în sondaje este Partidul Laburist.

Opțiunile de vot ale respondenților la sondaj:

– Conservatori: 45% (în staționare față de săptămâna trecută);

– Laburiști: 34% (în creștere cu 1%);

– Liberal-Democrați: 8% (staționare);

– Ukip: 5% (staționare);

– Verzi: 3% (staționare).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău