Alegeri anticipate în Canada. De ce pariul lui Justin Trudeau poate să-i aducă sfârșitul politic

  • 20 Septembrie 2021 13:12
Alegeri anticipate în Canada. De ce pariul lui Justin Trudeau poate să-i aducă sfârșitul politic

Luni au loc alegeri legislative anticipate în Canada, la mai puțin de doi ani de la ultimul scrutin electoral. Înainte de ziua votului, sondajele de opinie arătau că premierul canadian în exercițiu, liberalul Justin Trudeau, și principalul său rival, conservatorul moderat Erin O'Toole, sunt la egalitate în preferințele electoratului. Din acest motiv, duminică, în ultima zi de campanie, cei doi politicieni au fost din nou pe teren, notează AFP, potrivit DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, Trudeau, în vârstă de 49 de ani, care a trecut printr-o campanie agitată, a declanșat alegeri anticipate pe 15 august 2021, în speranța că va obține din nou majoritatea în Camera Comunelor din Canada, pe care a pierdut-o la alegerile din 2019, transmite Agerpres. 

Opoziția politică a lui Justin Trudeau

La rândul său, liderul conservator Erin O'Toole, care a știut să se impună pe scena politică în ultimele săptămâni, și-a încheiat campania în orașul canadian Toronto, acolo unde candidează pentru un post în Parlamentul federal din Ottawa. De asemenea, liderul Noului Partid Democrat (NDP), care se declară de stânga, Jagmeet Singh, cât și reprezentantul de frunte al Blocului Quebecoaz (secesionist), Yves-François Blanchet, dar și lidera Partidului Verde, Annamie Paul, au desfășurat activități electorale în circumscripțiile lor în ultimă zi de campanie.

Un rezultat imprevizibil și perspectiva unui guvern minoritar 

Rezultatul votului de luni este complet imprevizibil, cele două mari partide conduse de Erin O'Toole și Justin Trudeau fiind cotate cu scoruri electorale egale, care însumează aproximativ 31% din intențiile de vot fiecare.

Dacă niciunul dintre cele două mari partide, care au alternat ani la rând la putere, nu este capabil să obțină majoritatea celor 338 de locuri în Parlamentul federal, câștigătorul va trebui să alcătuiască un guvern minoritar.

Declanșând aceste alegeri, în timp ce mulți canadieni erau în vacanță și când pandemia de COVID-19 părea relativ sub control, Justin Trudeau a mizat pe gestionarea crizei sanitare, inclusiv pe succesul vaccinării pentru a fi votat din nou.

Însă nimic nu a mers așa cum a fost planificat pentru premierul canadian, al cărui viitor politic este în joc și care ar putea fi nevoit să aibă răbdare pentru a vedea dacă rămâne la putere sau intră în opoziție.

„Cu siguranță, vom avea o idee clară despre tendință în spre care va merge rezultatul acestor alegeri încă de luni seară, dar pentru a cunoaște rezultatul final, care va lua în considerare și voturile prin corespondență, va trebui să mai așteptăm încă 24 de ore”, a explicat Felix Mathieu, profesor la Winnipeg.

De altfel, față de precedentele alegeri din 2019, când doar aproximativ 50.000 de persoane au ales să voteze prin corespondență, peste un milion de persoane au optat pentru această modalitate de vot în acest an, conform unei analize Bloomberg

Posibilul pariu ratat al premierului Justin Trudeau

Pentru Genevieve Tellier, profesoară de științe politice la Ottawa, convocarea alegerilor anticipate este văzută deja un pariu „ratat” al premierului Justin Trudeau. „El a declanșat alegeri, crezând că își poate îmbunătăți situația politică și că va avea mai multe locuri în Camera Comunelor, dar este evident că nu asta se va întâmpla”, a subliniat Genevieve Tellier.

În opinia acesteia, liderul liberal ar putea plăti chiar cu funcția de premier, pentru că „mulți cetățeni canadieni consideră că vorbește mult, dar acționează puțin”.

La începutul anului 2020, Trudeau era lăudat atât în țară, cât și în străinătate pentru că a gestionat eficient primul val al pandemiei de COVID-19. Însă punctele electorale câștigate atunci s-au pierdut în mare parte până la sfârșitul verii trecute, după ce a luat amploare scandalul legat de WE Charity, în care binecunoscutei organizații internaționale pentru dezvoltare și abilitare a tinerilor i s-au acordat un contract fără licitație de peste 43 de milioane de dolari canadieni, adică aproximativ 35 de milioane de dolari, pentru pentru a derula un nou program pentru studenții puternic afectați de criza economică generată de pandemie.

Înaintea prezentării bugetului pentru 2021, un obstacol care poate scufunda guvernele minoritare, Trudeau spera că ar putea influența alte partide pentru a-i sprijini bugetul fără a fi nevoie să formeze o coaliție cu acestea. 

În aprilie, pariul lui a dat roade, iar noul lider al Partidului Democrat (NDP), Jagmeet Singh, a promis sprijinul partidului său pentru a trece bugetul. Trudeau și-a asigurat astfel bugetul pe 2021 și a evitat alegerile fără a fi nevoie să facă concesii sau să lucreze cu un alt partid. Al patrulea guvern minoritar al Canadei din 2004 a fost pregătit să funcționeze, mai mult sau mai puțin normal, timp de cel puțin un an de zile. 

Cu toate acestea, în ciuda siguranței relative a poziției lui Trudeau și a lipsei de interes a electoratului canadian pentru alegeri în timp ce pandemia de COVID-19 se accentuează, premierul Trudeau a convocat alegeri anticipate.

„Vă cer să susțineți un guvern progresist și ambițios, care își propune să avem un sistem sanitar puternic, locuințe accesibile ca preț și un mediu protejat”, declara premierul Trudeau la jumătatea lunii august. 

Cu un guvern majoritar, premierul Trudeau va fi capabil să instituie nu numai planuri și programe pentru următorii patru ani, ci și să-i combată mai puternic pe  viitorii săi oponenți politici. Numai că premierul canadian s-ar putea să fie judecat greșit gradul de popularitate pe care îl mai are în rândul electoratului, notează Foreign Policy

Justin Trudeau, care în 2015 reprezenta imaginea tânără și la modă a politicii canadiene, are multe de pierdut la aceste alegeri anticipate, despre care a refuzat să spună dacă vor fi ultimele la care va lua parte.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău