Alegeri 2016 | Simpatizanții PCRM cer demisia lui Alexandru Tănase

  • 06 Octombrie 2016 22:43
Alegeri 2016 | Simpatizanții PCRM cer demisia lui Alexandru Tănase

Câțeva zeci de simpatizanți ai Partidului Comuniștilor din Republica Moldova au protestat joi, 6 octombrie, în fața sediului Curții Constituționale, cerând demisia președintelui Alexandru Tănase.

Manifestanții sunt nemulțumiți de decizia Curții Constituționale de modificare a Constituției pentru a reveni la alegerea directă a șefului statului. PCRM îndeamnă cetățenii să boicoteze alegerile prezidențiale din 30 octombrie, motivând că „doar astfel se va ajunge la alegeri parlamentare anticipate care vor aduce la putere forțe capabile să schimbe starea de lucruri din țară”, transmite IPN.

Deputatele comuniste Inna Șupac și Elena Bodnarenco au depus un proiect de document la Curtea Constituțională prin care formațiunea comuniștilor propune modificarea Constituției, astfel încât hotărârile Curții Constituționale să devină definitive numai după aprobarea acestora de către majoritatea parlamentară constituțională – de nu mai puțin de 2/3 din deputații aleși.

„Să nu lăsăm câțiva judecători, care sunt și cetățeni ai altui stat, să decidă ce trebuie să facă Parlamentul Republicii Moldova și cetățenii. Pentru ca această inițiativă legislativă să fie înregistrată avem nevoie de semnături. De aceea, azi voi face demersuri la toate fracțiunile parlamentare și sperăm ca cei care sunt capabili încă să lupte împotriva regimului oligarhic să semneze această inițiativă”, a spus Inna Șupac.

Totodată, a fost înregistrată și o sesizare de demisie din funcție a președintelui Curții Constituționale, Alexandru Tănase pe motivul implicării acestuia în politică prin declarațiile sale. „Avem mai multe dovezi că Alexandru Tănase face mai multe acțiuni și declarații politice incompatibile cu statutul său actual și așteptăm din partea judecătorilor Curții un răspuns. Am trimis sesizarea pe numele tuturor judecătorilor în afară de Alexandru Tănase. În calitate de propunere, judecătorilor le sugerăm să analizeze demisia lui Tănase într-o ședință specială a Curții și am înaintat și un proiect de decizie similar cu cel când a fost demis din funcție fostul președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, din aceleași considerente”, a mai adăugat deputata.

Cealaltă deputată, Elena Bodnarenco, a spus că decizia de modificare a Constituției prin care s-a revenit la alegerea directă a președintelui a creat un precedent neașteptat. Republica Moldova este condusă de o grupare criminală, care vrea să acapareze și cea de-a treia forță din stat – cea de șef al statului și de aceea s-a făcut modificarea Constituției, iar Curtea Constituțională favorizează acest lucru, a mai spus parlamentara. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău