Alegeri 2016 | Recomandări pentru politicieni în contextul alegerilor din Găgăuzia

  • 05 Octombrie 2016 20:54
Alegeri 2016 | Recomandări pentru politicieni în contextul alegerilor din Găgăuzia

La 20 noiembrie în Găgăuzia vor avea loc alegerile pentru Adunarea Populară, astfel încât campania electorală din regiune are loc în paralel cu cea pentru prezidențiale.

Organizația non-guvernamentală ”Piligrim Demo”, care va monitoriza modul de desfășurare a scrutinului regional, atrage atenția asupra faptului că există o ruptură între viața social-politică din regiune și cea de la Chișinău și îi îndeamnă pe toți candidații să nu transmită mesaje de scindare socială.

O cercetare sociologică realizat în focus-grupuri de ”Piligrim Demo” arată că populația din Găgăuzia este nemulțumită de situația din regiune, în mod special – de nivelul scăzut de trai. Totodată, locuitorii regiunii cred că de vină pentru acest lucru ar fi autoritățile de la Chișinău, care le-ar pune piedici celor de la Comrat să își îndeplinească funcțiile. Potrivit sondajului, actualii deputați ai Adunării Populare nu comunică suficient cu localnicii și în multe cazuri reprezintă interesele proprii, și nu pe cele ale alegătorilor. În contextul alegerilor prezidențiale și locale, politicienii nu trebuie să lanseze mesaje populiste cu subtext geo-politic, a subliniat Mihail Sireli, directorul centrului ”Piligrim Demo”.

”Oamenii nu văd soluții concrete nici din partea candidaților la președinție, nici din partea candidaților la alegerile din Adunarea Populară a Găgăuziei. Lansăm un apel față de candidații la președinție, să renunțe la slogane fără conținut, dar să vină cu un program referitor la cum văd ei statutul special al Găgăuziei. Pentru că președintele trebuie să consolideze societatea, nu să o scindeze pe criterii geo-politice”, a declarat Mihail Sireli.

Mihail Sirkeli a mai menționat că actuala componență a Adunării Populare de la Comrat a dat dovadă de lipsă de transparență, refuzând să facă publice datele despre cum au fost cheltuiți banii din Fondul de rezervă. De asemenea, a schimbat fără consultări publice regulamentului Codului Electoral al autonomiei, prin care își atribuie dreptul de a adopta modificări la legi și după încheierea mandatului, până la alegerea viitoarei componențe a Adunării Populare.

Alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei se desfășoară în cadrul a 35 de  circumscripții uninominale. Aceasta și este formată, respectiv, din 35 de deputați, care reprezintă localitățile din care au fost aleși. Scrutinul este organizat de Comisia Electorală de la Comrat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:4,63 m/s
Mon
6
Tue
6
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău