Alegeri 2016 | Promo-LEX constată mai multe încălcări ale legislației electorale

  • 13 Noiembrie 2016 15:06
Alegeri 2016 | Promo-LEX constată mai multe încălcări ale legislației electorale

Asociația Promo-LEX care monitorizează scrutinul de astăzi, constată mai multe încălcări ale legislației electorale, pe parcursul zilei.

Se atestă tot mai multe cazuri de fotografiere a buletinelor de vot, aproximativ 30, dar și de transport organizat al alegătorilor, în special a celor din stânga Nistrului. Observatorii Promo-LEX au fotografiat anunțuri despre transportul gratuit, cu autocare, a celor din regiunea transnistreană. 

 De asemenea, au fost înregistrate cazuri de afișaj electoral, de agitație electorală și de recompense pentru alegători, în preajma unor secții de vot. Câțiva alegători au fost intimidați, iar în două cazuri s-a atestat că votanții au introdus în urne două buletine de vot.  Au fost înregistrate cozi la mai multe secții de vot din străinătate, precum cele de la Moscova, Dublin, București, Paris, Londra, Bologna, Mestre, Verona și Parma.

O altă abatere înregistrată este transportarea cu autocarele a alegătorilor din stânga Nistrului.

La deschiderea secțiilor de votare din țară, au fost înregistrate un număr mare al cererilor de votare la locul aflării – 38 171 de cereri în 2009 de secții de votare monitorizate.

Potrivit șefului echipei de monitorizare, Pavel Postică, 85 de secții de votare s-au deschis cu întârziere de până la 15 minute, iar în 5 - observatorilor Promo Lex li s-a îngrădit accesul la deschiderea secțiilor de vot. 

Alte încălcări, potrivit lui Pavel Postică sunt prezența afișajului electoral din preajma a peste 60 de secții de votare din țară și nesigilarea urnelor electorale. Totodată, la câteva secții de votare au fost depistate persoane decedate în listele electorale, precum  și persoane străine înregistrate pe adresele altor alegători. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:18 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău