Alegeri 2016 | Președintele Parlamentului de la Chișinău acuză Rusia de amestec în alegerile din Republica Moldova

  • 05 Octombrie 2016 18:20
Alegeri 2016 | Președintele Parlamentului de la Chișinău acuză Rusia de amestec în alegerile din Republica Moldova

Președintele Parlamentului Republicii Moldova a acuzat marți Rusia de imixtiune în politica țării în preajma alegerilor prezidențiale, fapt care va întări statutul fostei republice sovietice în calitate de pretendent la aderarea în Uniunea Europeană sau va condiționa lărgirea influenței Rusiei asupra ei, notează IPN cu referire la circa șapte articole, apărute recent în presa străină.

Speakerul Andrian Candu a declarat că Guvernul este de părere că „rușii finanțează partide și lideri politici”, precum și susțin protestele antiguvernamentale. Candu a declarat pentru Associated Press că liderii din Moldova de asemenea suspectează Rusia „de manipularea mass-media și de propagandă”.

„Încerc să fiu pozitiv și optimist, însă există factori externi care prezintă un pericol pentru noi”, a declarat acesta într-un interviu la telefon.

Candu se află la Washington unde discută situația politică și economică din Moldova cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, oficialii din cadrul Departamentului de Stat al SUA și alți oficiali, în preajma alegerilor din 30 octombrie.

În context, presa internațională precizează că Igor Dodon, candidatul Partidului Socialiștilor, care pledează pentru legături mai strânse cu Rusia și se opune intențiilor partidului de guvernământ de a adera la UE, este lider în sondajele de opinie. Cu toate acestea, se așteaptă un al doilea tur al alegerilor, întrucât este puțin probabil ca vreun candidat să obțină majoritatea voturilor.

Deputatul rus, Oleg Paholkov, a declarat luna trecută pentru portalul moldovenesc deschide.md că Rusia îl susține pe Dodon pentru că acesta își dorește să facă din Moldova o federație cu două regiuni proruse.

Candu a declarat că Moldova a avut deja „provocări din partea Rusiei și a forțelor (ei) militare”, referindu-se la manevrele militare pe care Rusia le-a întreprins în ultimele luni împreună cu trupele separatiste din republica separatistă transnistreană.

Presa străină amintește că președintele Moldovei are puteri limitate, în condițiile în care țara are un sistem parlamentar de guvernare. Potrivit acesteia, Candu, fost ministru al economiei, a recunoscut că Guvernul trebuie să redobândească încrederea oamenilor după dispariția unui miliard de dolari din trei bănci ale țării chiar înaintea alegerilor parlamentare din 2014, fapt ce a provocat luni de proteste și instabilitate politică. Moldova a avut 6 prim-miniștri în decursul unui an. Parlamentul a votat recent un set de legi anticorupție, obligând oficialii să-și declare averile și făcând ca utilizarea abuzivă a fondurilor europene să devină o infracțiune. Moldova, declară acesta, are nevoie de „stabilitate, indiferent de rezultatele alegerilor, inclusiv pentru a minimiza influența exercitată de așa-zișii prieteni”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău