ALEGERI 2016: Peste 2500 de cetățeni aflați peste hotare s-au înregistrat prealabil

  • 19 Septembrie 2016 17:58
ALEGERI 2016: Peste 2500 de cetățeni aflați peste hotare s-au înregistrat prealabil

Aproape 2600 de cetățeni ai Republicii Moldova s-au înregistrat prealabil până luni, 19 septembrie, pentru a putea vota la locul aflării la alegerile prezidențiale din 30 octombrie.

Luni, 19 septembrie, este ultima zi pentru înregistrarea prealabilă. Cetățenii cu drept de vot, își vor putea exercita votul  și fără a se înregistra, dar în funcție și de numărul de cetățeni înregistrați prealabil autoritățile vor decide în privința secțiilor de votare peste hotare.

Potrivit CEC, din cei care s-au înregistrat până la această oră, aproape 400 locuiesc în România, câte aproape trei sute în Italia și Statele Unite ale Americii,  etc. În Federația Rusă s-au înregistrat ceva mai mult de o sută de cetățeni. Statistica CEC arată că cetățeni moldoveni locuiesc și în multe state în care Republica Moldova nu are misiuni diplomatice precum Tanzania, Thailanda, Angola.

Posibilitatea înregistrării prealabile se încheie astăzi la ora 00.00. Cetățenii care locuiesc peste hotare și nu s-au înregistrat oricum vor putea vota. Potrivit secretarului CEC Veaceslav Agrigoroae datele privind înregistrarea prealabilă vor fi utilizate pentru ca guvernul să decidă unde vor fi deschise secții peste hotare la scrutinul din 30 octombrie.

Iar expertul Pavel Postică de la Asociația Promo-Lex, organizație care monitorizează scrutinul procesul electoral remarcă faptul că s-au înregistrat prealabil un număr mult mai mare de cetățeni decât la alegerile parlamentare din 2014.

Potrivit unor date neoficiale, aproximativ 800 de mii de cetățeni moldoveni se află peste hotare, autoritățile susține însă că ar fi vorba  doar de câteva zeci de mii de alegători stabiliți oficial cu traiul în afara țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:88 %
Vint:7,2 m/s
Sun
13
Mon
13
Tue
12
Wed
9
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău