Alegeri 2016 | PEDEAPSĂ cu închisoarea pentru coruperea alegătorilor

  • 14 Octombrie 2016 00:57
Alegeri 2016 | PEDEAPSĂ cu închisoarea pentru coruperea alegătorilor

Coruperea alegătorilor, dar și acceptarea cadourilor electorale la alegerile prezidențiale va fi pedepsită, inclusiv cu închisoarea, potrivit unui proiect de lege aprobat joi, 13 octombrie, de Parlament în prima lectură. Totuși, pentru lectura a doua, sancțiunile pentru alegători, ar putea fi reduse.

În prezent sunt prevăzute sancțiuni pentru coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare și locale, dar nu și la cele prezidențiale, deoarece legislația în privința prezidențialelor a fost modificată recent. Proiectul, elaborat de deputați PLDM prevede amenzi de până la 20 de mii de lei, sau pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani pentru oferirea, dar și pentru acceptarea cadourilor electorale.

De asemenea, proiectul stabilește și o listă de materiale electorale care pot fi oferite alegătorilor. Printre acestea sunt materiale promoționale, tricouri, chipiuri și alte bunuri, cu condiția să nu fi mai scumpe de 40 de lei.

Cele mai mari dezbateri le-a provocat prevederea ce ține de pedepsele prea aspre, în opinia unor deputați, prevăzute pentru cei ce acceptă cadouri electorale. Deputatul PDM, Sergiu Sârbu.

Pe de altă parte, deputatul PLDM, Vadim Pistrinciuc, unul din autorii proiectului,  susține că introducerea unor pedepse mai drastice ar disciplina atât alegătorii cât și concurenții electorali.

Proiectul a fost aprobat în prima lectură, deputații convenind ca pentru lectura finală să introducă mai multe modificări, inclusiv micșorarea sau excluderea pedepsei pentru acceptarea cadourilor electorale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău