Alegeri 2016: ODIHR și-a început misiunea de observare a prezidențialelor

  • 04 Octombrie 2016 04:38
Alegeri 2016: ODIHR și-a început misiunea de observare a prezidențialelor

Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) și-a început misiunea pentru observarea alegerilor prezidențiale din 30 octombrie în Moldova.

Constatările preliminare ale misiunii vor fi prezentate a doua zi după desfășurarea scrutinului, iar raportul cu constatările finale și recomandări va fi publicat în termen de opt săptămâni de la scrutin. Despre aceasta a comunicat șeful misiunii de observare, Douglas Wake, într-o conferință de presă cu ocazia lansării misiunii, transmite IPN.

Douglas Wake a spus că misiunea din acest an este a 13-ea de la lansare în 1996. Șeful misiunii a specificat că, deși echipa de observare a venit de două zile în țară, a avut deja întâlniri cu reprezentanții ministerului de externe și cu cei ai Comisiei Electorale Centrale. În cadrul misiunii vor avea loc întâlniri cu oficiali, cu reprezentanții partidelor politice, cu societatea civilă și mass-media.

Douglas Wake a menționat că rolul misiunii este de a observa, nu și de a interveni în procesul electoral. Un raport în baza observărilor va fi prezentat peste circa două luni de la scrutin. Observatorii vor urmări respectarea obligațiilor internaționale, respectarea legislației naționale, desfășurarea campaniei și reflectarea ei în mass-media.

Echipa de bază de observare este formată din 11 experți din 11 țări membre ale OSCE. Misiunii i se vor alătura alți 20 de observatori pe termen lung, iar mai aproape de ziua scrutinului încă 200 de observatori vor veni în țară.

Douglas Wake a precizat că în cazul în care va avea loc și al doilea tur de alegeri prezidențaile, misiunea îl va monitoriza și pe acesta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:1,03 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău