Alegeri 2016: Minciuna va fi instrumentul de bază folosit în campania electorală (OPINIE)

  • 28 Septembrie 2016 18:42
Alegeri 2016: Minciuna va fi instrumentul de bază folosit în campania electorală (OPINIE)

Manipularea alegătorului va fi instrumentul de bază folosit de putere pentru a promova candidatul său, pentru a-i stimula și pe ceilalți pseudo candidați să diminueze șansele opozanților, dar și pentru a denigra candidații opozanți.

Minciuna va fi instrumentul de bază folosit în campania electorală, atât la TV, cât și pe rețelele sociale. De această părere este directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie.

Solicitat de IPN, Arcadie Barbăroșie a spus că va fi foarte greu pentru electorat să  aleagă între grâu și neghină, or se știe că o minciună repetată de multe ori îl face și pe autorul ei să creadă în ea. „Totuși, guvernarea trebuie să înțeleagă ca nu poate fi amăgit veșnic electoratul, lumea nu este atât de proastă pe cât o consideră actuala, dar nu numai actuala, guvernare; exemplu – pseudo mitingurile de susținere organizate de PDM, și care au suferit un eșec răsunător”, a declarat Arcadie Barbăroșie.

În opinia directorului IPP, mituirile, promisiunile deșarte, dar și cadourile electorale vor fi prezente masiv și în actuala campanie, și un segment important de electorat poate fi convins să voteze „cum trebuie”. Nivelul înalt al sărăciei, precum și cultura politică, toleranța înaltă fața de corupție – sunt factori importanți care cauzează acest comportament al electoratului, dar și al politicienilor. Faptul că justiția nu funcționează, că instituțiile statului sunt controlate politic, nihilismul juridic general – sunt factori care stimulează acest comportament al politicienilor, dar și al electoratului, menționează comentatorul.

Arcadie Barbăroșie spune că avem o societate patriarhală în mare măsură, una care mai poartă încă însemnele regimului din care a ieșit. „Cred că aceste lucruri determină într-o mare măsură cultura politică, dar și comportamentul electoral al cetățeanului. Electoratul tânjește după o mână forte, un gospodar, care să facă ordine în țară. Cetățeanul nostru se teme sau nu vrea să fie pus în fața necesității de a alege”, spune directorul Institutului de Politici Publice.

Potrivit acestuia, în Republica Moldova nu există alegeri politice, ci geopolitice. În acest sens viitoarele alegeri prezidențiale nu se vor deosebi prea mult de alegerile parlamentare. „Segmentul de electorat orientat spre est va vota în fond cu Dodon și Ciubașenco, alți concurenți reali nu sunt pe acest segment; în schimb pe segmentul european al electoratului avem o puzderie de concurenți, dintre care Maia Sandu și Andrei Năstase sunt cei mai importanți, Marian Lupu poate deveni important în mare măsură datorită/din cauza folosirii resurselor administrative, dar și a celor mediatice, de care dispune acum puterea, iar ceilalți candidați au misiunea să sustragă/distragă alegătorii și să ușureze calea candidatului puterii”, este de părere Arcadie Barbăroșie.

Sondajele de opinie publică realizate după alegerile din 2014 arată că orientarea geopolitică a electoratului din Moldova se menține aproximativ la același nivel, electoratul este profund decepționat de calitatea guvernării și, potrivit lui Arcadie Barbăroșie, este mare probabilitatea că partidele aflate la guvernare vor fi pedepsite, adică vor fi pedepsiți candidații lor la prezidențiale.

Sondajele realizate de Institutul de Politici Publice demonstrează că există diferențe importante în opțiunile alegătorilor din interiorul țării și din diasporă, mai exact opțiunile celor care au avut experiența migrării. Cei care au emigrat spre est au tendința să susțină într-o mai mare măsura partidele orientate spre est, respectiv, migranții în vest tind să susțină mai mult partidele orientate spre vest. Totuși comportamentul electoral al moldovenilor care au experimentat migrația cândva, în  totalitatea lor, este similar cu cel al tuturor concetățenilor Republicii Moldova.

Analiza datelor BOP, spune Arcadie Barbăroșie, arată o predispoziție puțin mai mare de participare la alegerile parlamentare a grupurilor de alegători cu vârsta de peste 60 de ani și a celor cu nivel educațional înalt. O predispoziție puțin mai joasă de participare la alegerile parlamentare se înregistrează în grupurile de alegători din spațiul urban. Nu există deosebiri importante privind activismul electoral pe criterii de gen; atât bărbații cât și femeile manifestă aproximativ același nivel de activism electoral.

Întrebat la ce președinte ne putem aștepta în funcție de profilul alegătorilor,, Arcadie Barbăroșie a menționat că este foarte greu de făcut prognoze în condițiile în care decizia electoratului poate fi manipulată în mare măsură, poate fi influențată de cadouri electorale. Potrivit lui, nu se respectă regulile de joc, concurenții electorali pot fi scoși din cursa cu argumente false, semnăturile de susținere pot fi colectate în mod fraudulos. În plus, există probabilitate mare de falsificare a alegerilor. „Dacă e sa judecăm după sondaje, alegătorul vrea un președinte onest, necorupt, puternic (nostalgie după o mână de fier), care să facă ordine în țară, să găsească miliardul”, a spus Arcadie Barbăroșie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:2,57 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău