Alegeri 2016 | Majoritatea candidaților au raportat în mod defectuos cheltuielile în campania electorală
-
28 Noiembrie 2016 14:01
Majoritatea candidaților la alegerile prezidențiale au raportat în mod defectuos cheltuielile în campania electorală.
Totodată, mai multe din donațiile făcute de unele persoane către partidele politice trebuie să fie verificate de Comisia Electorală și Inspectoratul Fiscal de Stat. Asociația „Promo-LEX” a prezentat luni, 28 noiembrie, un raport privind finanțarea campaniei electorale.
Potrivit raportului realizat de asociația „Promo-LEX”, mai mulți candidați electorali nu și-au declarat toate cheltuielile pe care le-au făcut în campania electorală la Comisia Electorală Centrală. Astfel, câștigătorul alegerilor din 13 noiembrie, Igor Dodon nu ar fi raportat cheltuieli 3,5 milioane de lei, iar contracandidata sa, Maia Sandu nu ar fi declarat peste 175 de mii de lei. Candidații Marian Lupu și Dumitru Ciubașenco nu ar fi declarat, fiecare, câte mai mult de un milion de lei.
„Cheltuielile sunt minime, pentru că motto-ul nostru este minim rezonabil constatat versus maxim legal stabilit. Acesta este doar vârful aisbergurului. Noi ne dăm seama că sunt cheltuieli mult mai mari, a declarat Cornelia Călin, Promo-LEX.
Potrivit directorul executiv al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Alexei Buzu, reforma finanțării partidelor și a campaniei electorale este un eșec.
„Atâta timp cât noi o să avem un plafon atât de enorm, de peste 65 de milioane și vom avea posibilitatea să avem donații de peste 75 de mii într-o țară în care PIB-ul pe cap de locuitor e sub trei mii de euro, noi o să discutăm lucruri mărunte. Aceste partide continuă să cheltuie enorm de mult”, a constatat Alexei Buzu.
Totodată, experții „ Promo-LEX” subliniază că donațiile de peste un milion de lei pe care le-au primit candidații electorali trebuie să fie verificate.
De asemenea, analistul financiar al Promo-LEX, Cornelia Călin, a menționat că doi concurenți electorali au beneficiat de donații din partea partidelor, ceea ce ar însemna o eschivare de la transparența donatorilor.
„Este vorba despre Maia Sandu și Dumitru Ciubașenco. Din contul partidului a fost înregistrat un virament în contul fondului electoral, astfel, ascunzând, de fapt, cine a donat către acel partid: către Partidul Nostru și Partidul PAS”, a constatat Cornelia Călin.
La rândul său, președinta CEC, Alina Russu, a declarat că toate contestațiile care au fost depuse la CEC au fost examinate.
„Toate contestațiile care au fost depuse la CEC, inclusiv cu caracter financiar au fost examinate și vizavi de ele au fost adoptate hotărâri”, a declarat Alina Russu.
Experții Promo-LEX cer să fie modificat Codul Electoral pentru a evita virarea donațiilor pe conturile grupului de inițiativă din partea persoanelor juridice sau a partidelor pentru a asigura transparența donațiilor.