Alegeri 2016 | Mai multe posturi TV au fost sancționate de CCA

  • 17 Octombrie 2016 13:33
Alegeri 2016 | Mai multe posturi TV au fost sancționate de CCA

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a aplicat primele sancțiuni televiziunilor, pentru reflectarea părtinitoare a campaniei electorale.

Posturile Prime, Canal 2, Canal 3, Publika TV, Accent TV și NTV au primit avertizare publică, pentru favorizarea unor candidați. Postul Jurnal TV a fost, de asemenea, pasibil de sancțiune, dar a cerut o amânare pentru a veni cu unele completări la raport. 

Primul raport de monitorizare al CCA pentru această campanie electorală, realizat în perioada 30 septembrie - 09 octombrie 2016,  a avut în vizor 14 posturi de televiziune. Raportul arată că posturile Prime, Canal 2, Canal 3 și Publika TV l-au favorizat pe candidatul Partidului Democrat, Marian Lupu, și l-au prezentat în context negativ pe candidatul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase. La Jurnal TV situația este exact inversă, Andrei Năstase a fost favorizat, iar Marian Lupu – prezentat în context negativ. Totodată, aceste posturi au difuzat știri dintr-o singură sursă, fapt care, de asemenea, reprezintă o derogare de la Codul Audiovizualului. Accent TV și NTV l-au favorizat pe candidatul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon. Unul dintre membrii CCA, Mariana Onceanu-Hadârcă, a remarcat că acești candidați au fost intens mediatizați de posturile pe care le influențează politic.

”La posturile Prime, Canal 2, Publika și Canal 3 situația este gravă – câte 18 minute acordate lui Marian Lupu. Aceelași lucru este valabil și pentru Jurnal TV – cu 33 de minute pentru Andrei Năstase. Și la Accent TV candidatul cu cel mai mult timp de emisie este Igor Dodon, cu 49 de minute”, a declarat Mariana Onceanu-Hadârcă.

Sancțiunile prevăzute de Codul Audiovizualului sunt destul de blânde și se aplică gradual, a menționat președintele CCA, Dinu Ciocan. 

”Situația este destul de gravă, sunt favorizări masive ale unor concurenți electorali. De aceea, nu ne rămâne decât să sancționăm. Orice apel nu știu dacă mai are sens și care va fi efectul lui, la fel ca și efectul sancțiunilor pe care le aplicăm, din păcate. Noi avem nevoie de modificări la Codul Audiovizualului, ca să prevadă niște măsuri mult mai dure, în special în perioada campaniilor electorale”, a declarat Dinu Ciocan.

Centrul pentru Jurnalism Independent și Asociația Presei Independente care monitorizează în paralel televiziunile în campania electorală a recomandat CCA să facă mai multe rapoarte de monitorizare, pentru a putea aplica mai multe sancțiuni. Membrii CCA au precizat astăzi că acest lucru nu este posibil, în conformitate cu legislația, menționând că pe parcursul acestei campanii electorale CCA va face trei rapoarte de monitorizare.

Codul Audiovizualului prevede aplicarea graduală a sancțiunilor, după cum urmează: avertizarea publică, amenda, care se ridică la cel mult 5400 de lei, retragerea dreptului de a difuza anunțuri publicitare pentru o anumită perioadă, suspendarea licenței de emisie pentru o anumită perioadă și retragerea licenței de emisie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:4,63 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău