Alegeri 2016 | Igor Dodon și-a prezentat programul de dezvoltare social-economică a țării

  • 14 Octombrie 2016 03:20
Alegeri 2016 | Igor Dodon și-a prezentat programul de dezvoltare social-economică a țării

Candidatul Partidului Socialiștilor la alegerile prezidențiale, Igor Dodon, a prezentat a doua parte a programului electoral, care se referă la sistemul social-economic.

Igor Dodon pledează pentru anularea tuturor legilor care impun cetățenii să achite miliardul furat din sistemul bancar, pentru revenirea produselor autohtone pe piața Rusiei și protejarea producătorilor autohtoni. Totodată, Igor Dodon este împotriva majorării vârstei de pensionare și pledează pentru indexarea pensiilor de două ori pe an, transmite IPN.

Igor Dodon propune inițiere negocierilor trilaterale dintre Republica Moldova, Uniunea Europeană și Federația Rusă pentru revenirea produselor moldovenești pe piața rusească. Aceasta pentru că piața rusească de desfacere, spune Igor Dodon, este cea de bază pentru produsele moldovenești. În plus, aceasta ar oferi oportunitatea de a deschide noi locuri de muncă.

Relațiile cu UE la capitolul economic trebuie să se bazeze pe comerțul asimetric, nu pe comerțul de liber schimb, consideră candidatul la prezidențiale.  „În acești doi ani de implementare a Acordului de liber schimb cu UE situația în Republica Moldova s-a înrăutățit. Exporturile în UE nu cresc, dimpotrivă cresc importurile din UE pe piața internă. În prima jumătate a anului, pe mai multe poziții am importat mai multe volume de produse decât am exportat, produse pe care noi putem să le producem în special în sectorul agro-alimentar”, a declarat Igor Dodon.

Totodată, Igor Dodon își propune să protejeze producătorii autohtoni, să susțină sectorului real al economiei prin politică fiscală motivațională, prin crearea condițiilor optime de dezvoltare, prin reducerea numărului controalelor. De asemenea, își propune să facă ordine pe piața energetică și să verifice cum se stabilesc prețurile la energie electrică, gaz și carburanți.

Pe domeniul social, programul candidatului PSRM la prezidențiale prevede că în fiecare localitate trebuie să existe o școală, o grădiniță, un punct medical și o primărie. Igor Dodon declară că nu va admite reforma administrativ-teritorială prin care să fie introduse județele, nu va permite lichidarea primăriilor care au mai puțin de cinci mii de locuitori. „Această reformă, care are scopul să lichideze satele și raioanele, trebuie blocată”, a declarat liderul PSRM.

În ceea ce privește asistența socială, Igor Dodon susține că va fi categoric împotriva majorării vârstei de pensionare. Potrivit lui, pensiile trebuie să fie indexate de două ori pe an – la 1 aprilie și la 1 octombrie și aceasta trebuie să fie mai mare decât minimumul de existență.

Polița de asigurare medicală, în opinia lui Igor Dodon, trebuie să acopere un număr mai mare de servicii. „Trebuie să introducem principiul cumulativ – o parte din plățile pe care le achităm să se acumuleze pe contul fiecărei persoane pentru ca atunci când va avea nevoie de o operație mai complicată, să-i poată utiliza”, a afirmat Igor Dodon.

De asemenea, candidatul la prezidențiale pledează pentru introducerea examenelor de admitere în instituțiile de învățământ superior, astfel încât examenele de bacalaureat să nu fie obligatorii. Iar profesorii trebuie să obțină statut de funcționar public și salariile lor trebuie să fie mai mari decât salariul mediu pe economie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
11
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău