Alegeri 2016: Electoratul activ preferă partide de stânga (OPINIE)

  • 30 Septembrie 2016 00:38
Alegeri 2016: Electoratul activ preferă partide de stânga (OPINIE)

Tradițional, oamenii în etate sunt mai disciplinați din punct de vedere electoral și sunt prezenți la urne într-o proporție mai mare decât alte categorii de vârstă.

În această situație, partidele de stânga au un ușor avantaj, pentru că la urne se prezintă masiv categoria de vârstă înclinată să voteze partide de stânga, a declarat pentru IPN Anatol Țăranu, directorul Institutului de analiză și consultanță politică „Politicon”.

Potrivit lui Anatol Țăranu, nu există deprinderi democratice în mediul electoral din Republica Moldova, iar acest lucru periclitează foarte serios starea electorală a societății, din simplul motiv că electoratul este foarte receptiv la ceea ce se numește manipulare. „Lipsa acestei democrații face ca votul să fie volatil. Prin aceasta se explică faptul că în Republica Moldova unele partide politice pe parcursul istoriei de 25 de ani au înregistrat rezultate notorii în plan electoral, ca mai apoi să dispară cu totul de pe scena politică”, a adăugat directorul „Politicon”.

Întrebat în ce măsură viziunile geopolitice ale votanților vor influența votul și, respectiv, rezultatul alegerilor din 30 octombrie, Anatol Țăranu a menționat că alegerea geopolitică va fi una de bază, dacă nu chiar principala în actualul scrutin.

Despre cât de informați sunt alegătorii și ce capacități au de a discerne din multitudinea de informații electorale, directorul „Politicon” a spus că piața mediatică din Republica Moldova a suferit în ultimul timp o schimbare în direcție proastă. Există foarte multă informație manipulatoare, iar electorului îi este foarte greu să selecteze din această mare de informație. Alegătorul din Republica Moldova este informat unilateral pentru că nu are condițiile necesare de a discerne obiectiv informația. Totodată, Anatol Țăranu a subliniat că indiscutabil alegătorul de astăzi este vulnerabil în fața practicilor de mituire electorală. Într-o țară săracă electoratul va rămâne întotdeauna prada manipulărilor prin corupere electorală.

Potrivit directorului „Politicon”, principala trăsătură a electoratului din interiorul țării este faptul că primește un mesaj deformat, preparat de către monopoliștii spațiului mediatic. În ceea ce privește diaspora, situația este foarte diferită. Diaspora din țările Occidentale este informată mult mai obiectiv, comparativ cu cea care se află în spațiul mediatic al Rusiei și care are parte de informație unilaterală categorică.

Anataol Țăranu a adăugat că lupta principală se dă între reprezentanții oligarhiei și reprezenții frontului anti-oligarhic. Tendințele de vot de la ultimele alegeri se vor manifesta plenar dacă nu se va produce o schimbare de consolidare a frontului anti-oligarhic. Dacă va exista un singur candidat al frontului anti-oligarhic, tendințe  vor fi diminuate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău