Alegeri 2016 | Diaspora cere să nu fie politizat procesul de judecată împotriva autorităților

  • 28 Noiembrie 2016 07:43
Alegeri 2016 | Diaspora cere să nu fie politizat procesul de judecată împotriva autorităților

Cetățenii moldoveni din diasporă, care acționează Guvernul și Comisia Electorală Centrală în judecată privind încălcarea dreptului la vot în cadrul scrutinului prezidențial, cer să nu fie politizat procesul „Diaspora versus Republica Moldova”. Într-o declarație remisă presei, grupul de inițiativă care intentează procesul de judecată subliniază că fiecare cetățean al Republicii Moldova are dreptul la vot, care este consfințit în Constituție, iar autoritățile sunt obligate să creeze condiții pentru realizarea acestui drept, transmite IPN.

La 21 noiembrie, un grup de cetățeni care se află peste hotarele țării a acționat în judecată Guvernul și Comisia Electorală Centrală pentru că la turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie le-a fost lezat dreptul la vot. Acești cetățeni susțin că nu și-au putut exercita dreptul de vot din cauza organizării proaste a alegerilor și epuizării buletinelor de vot.

„Această cauză este importantă atât pentru cetățenii Republicii Moldova aflați în străinătate, cât și cei care se află pe teritoriul țării. Ea reprezintă o acțiune cetățenească de reclamare a dreptului la vot. Subliniem că în instanța de judecată este discutată doar încălcarea dreptului individual la vot, indiferent de opțiunea politică. În această cauză nu se examinează vreo chestiune legată de partide ori interesele concurenților electorali”, scrie în declarație.

Grupul de inițiativă solicită susținerea din partea tuturor cetățenilor din țară și de peste hotare și a întregii societăți civile din Moldova și precizează că procesul este al cetățenilor și pentru cetățeni, indiferent de țara de reședință sau preferințele politice ale fiecăruia. „De aceea, este foarte important să-l păstrăm în afara politicului. Nu dorim politizarea acestui proces de judecată. Prin urmare, solicităm tuturor concurenților electorali și exponenților politici să se abțină de la acțiuni în legătură cu această cauză”, mai scrie în declarație.

Semnatarii declarației sunt: Veronica Botnaru (Bologna, Italia), Anastasia Condruc (Barcelona, Spania), Elena Dragalin (Philadelphia, SUA), Oxana Greadcenco (Amsterdam, Olanda), Sergiu Ignat (Montreal, Canada), Andrei Lefter (Veneția, Italia), Alexandru Levițchi (Paris, Franța), Viorica Munteanu (Londra, Marea Britanie), Corina Solomon (Montreal, Canada), Ion Șpac (Dublin, Irlanda), Cristina Țaranovici (Barcelona, Spania), Dumitru Vicol (Londra, Marea Britanie), Cristian Zara (Copenhaga, Danemarca).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău