Alegeri 2016 | Cum se formează secțiile de votare în Republica Moldova

  • 15 Octombrie 2016 17:07
Alegeri 2016 | Cum se formează secțiile de votare în Republica Moldova

Pentru a efectua votarea și numărarea voturilor, circumscripțiile electorale se divizează în secții de votare.

Secțiile de votare se constituie de către consiliile electorale de circumscripție în localități, în baza propunerilor primarilor orașelor/municipiilor, sectoarelor și satelor, cu cel puțin 35 de zile înainte de data alegerilor și vor cuprinde fiecare cel puțin 30 și cel mult 3000 de alegători.

Sediile secțiilor de votare se stabilesc, de regulă, în sediile aflate în proprietate publică și se amenajează astfel încât să faciliteze accesul în ele al persoanelor în etate și cu dizabilități. Secțiile de votare speciale pot fi constituite pe lângă spitale, sanatorii, maternități, aziluri. În străinătate secțiile de vot se constituie pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Birourile electorale ale secțiilor de votare se constituie de către consiliile electorale de circumscripție cu cel puțin 25 de zile înainte de ziua scrutinului dintr-un număr impar de membri, de cel puțin cinci și cel mult 11 persoane.

Biroul electoral al secției de votare are atribuția să păstreze listele electorale, să asigure integritatea acestora și a buletinelor de vot. Biroul electoral examinează cererile în legătură cu incorectitudinile din listele electorale, efectuează modificările necesare în acestea și eliberează certificate pentru drept de vot alegătorilor care nu se vor afla la domiciliu în ziua alegerilor. Aceștia asigură accesul alegătorilor, observatorilor și concurenților electorali la informația din Registrul de stat al alegătorilor și listele electorale.

Membrii biroului electoral întocmesc listele electorale suplimentare, înscriind în ele persoanele care votează în baza certificatelor pentru drept de vot, precum și persoanele care, din anumite cauze, nu au fost înscrise în listele electorale de bază. Membrii biroului comunică populației care locuiește pe teritoriul secției de votare, data și locul votării, asigură pregătirea localului pentru votare. La fel, aceștia se ocupă de instalarea urnelor și a cabinelor de vot, organizează votarea în ziua stabilită și iau măsuri pentru a asigura ordinea în localul secțiilor de votare.

Tot membrii biroului se ocupă de totalizarea rezultatelor alegerilor în secția de votare, întocmește procesele verbale și rapoartele și le remite, împreună cu toate buletinele de vot, consiliului electoral de circumscripție. Aceștia examinează cererile și contestațiile ce vizează organizarea și desfășurarea alegerilor, adoptând hotărâri asupra lor, ale căror copii se anexează la raportul biroului. În sarcina biroului electorală este remiterea către consiliul electoral de circumscripție a datelor privind prezentarea cetățenilor la vot, precum și datele necesare pentru totalizarea rezultatelor preliminare ale alegerilor.

Pentru scrutinul prezidențial din 30 octombrie sunt organizate 2081 de secții de votare, inclusiv 100 peste hotare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău