Alegeri 2016 | Ciubașenco: Moldova trebuie să restabilească relațiile cu Rusia, menținându-le pe cele cu UE

  • 18 Octombrie 2016 18:11
Alegeri 2016 | Ciubașenco: Moldova trebuie să restabilească relațiile cu Rusia, menținându-le pe cele cu UE

Candidatul înaintat de Partidul Politic Partidul Nostru la funcția de președinte, Dumitru Ciubașenco, susține că Moldova trebuie să restabilească bunele relații de cooperare cu Federația Rusă și să mențină, în același timp, relațiile cu Uniunea Europeană.

„Nu pledăm pentru denunțarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Trebuie să păstrăm relațiile foarte bune cu UE, dar cât privește relațiile cu Rusia, trebuie să restabilim relațiile normale, mai ales în domeniul comercial”, a declarat Dumitru Ciubașenco la dezbaterea publică „Ce fel de președinte caută societatea? De care societate are nevoie președintele?”, organizată de Agenția de Presă IPN.

Despre prerogativele șefului statului, Dumitru Ciubașenco a spus că PPPN optează pentru o republică prezidențială, statut ce va fi stipulat în noua Constituție, care urmează a fi aprobată în baza unui referendum național.

„Vrem un regim prezindențial puternic, iar șeful statului să numească procurorul general și miniștrii. Totodată, să fie soluționată problema transnistreană. Ne propunem micșorarea numărului de deputați de la 101 la 71, pentru că oamenii ne spun că sunt prea mulți. Propunem să interzicem cetățenilor cu dublă cetățenie să ocupe funcții importante în stat. Constituția nouă nu trebuie elaborată repede, ea trebuie să unească Moldova și să consolideze populația”, a spus candidatul înaintat de Partidul Politic Partidul Nostru.

În contextul modificărilor la legea supremă, întrebat despre limba vorbită în Republica Moldova, Dumitru Ciubașenco a spus că în Constituție va rămâne să figureze „limba moldovenească”.

Despre prezența armatei ruse pe teritoriul din stânga Nistrului, Dumitru Ciubașenco a spus că nicio forță militară străină nu trebuie să se afle pe teritoriul Moldovei. Acesta a mai menționat că Republica Moldova nu are nevoie de armată, ci de o gardă națională.

Dezbaterile publice electorale cu tema: „Ce fel de președinte caută societatea? De care societate are nevoie președintele?” sunt parte a unei serii de dezbateri cu participarea candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova. Este ediția a 64-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat de IPN cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău