Alegeri 2016 | CEC-ul reamintește că astăzi este ultima zi de campanie electorală

  • 11 Noiembrie 2016 13:19
Alegeri 2016 | CEC-ul reamintește că astăzi este ultima zi de campanie electorală

În Republica Moldova astăzi este ultima zi de campanie pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, în care se confruntă candidatul unic al opoziției proeuropene, Maia Sandu, și,candidatul socialist, Igor Dodon. Campania a fost marcată de numeroase încălcări, potrivit experților.

Cei doi candidați, Igor Dodon și Maia Sandu, mai au la dispoziție doar ziua de astăzi pentru a-și convinge alegătorii să le dea voturile la scrutinul de duminică, deoarece mâine în Republica Moldova este ziua tăcerii, în care, potrivit legislației în vigoare, este interzisă orice formă de propagandă electorală.

Socialistul Igor Dodon, zilele acestea, și-a reiterat prioritățile, în cazul în care va ajunge șef al statului. Printre acestea se numărăreluarea parteneriatului cu Federația Rusă, lupta împotriva unioniștilor și înlocuirea Istoriei Românilor cu Istoria Moldovei.

Prioritățile Maiei Sandu pentru mandatul prezidențial sunt lupta împotriva corupției și numirea unor persoane integre în funcțiile-cheie ale statului, investigarea furtului unui miliard de dolari din sistemul bancar și asigurarea coeziunii societății.

În încercarea de a aduna voturi pe ultima sută de metri, cei doi candidați și-au amplificat acuzațiile reciproce că ar fi sprijiniți de către guvernarea de la Chișinău, în condițiile în care ambii candidați reprezintă forțe de opoziție.

Mai multe organizații, reprezentanți ai societății civile și-au exprimat public opțiunile electorale. De asemenea, o parte din foștii concurenți electorali și-au îndemnat alegătorii, imediat după primul tur, să voteze un candidat sau altul. Maia Sandu a primit sprijinul candidaților pro-europeni, în schimb Igor Dodon pe cel al primarului de Bălți, Renato Usatîi. Partidul Popular European, Alianța Liberalilor și Democraților și alți politicieni occidentali și-au exprimat sprijinul pentru Maia Sandu.

Și câteva zeci de mii de cetățeni moldoveni au creat un grup pe o rețea de socializare pentru a se mobiliza să participe la vot, în condițiile în care prezența la primul tur de scrutin a fost de sub 50 la sută, cea mai slabă la vreun scrutin parlamentar sau prezidențial din istoria Republicii Moldova.

În primul tur de scrutin Igor Dodon a obținut aproape 48% din voturi, iar Maia Sandu aproximativ 39%.Mai mulți experți susțin că ea ar avea șanse să-și devanseze contracandidatul, dacă va reuși să asigure o prezență masivă la urne.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:6,69 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău