Alegeri 2016 | CEC: Nu pot fi deschise secții de votare suplimentare peste hotare

  • 02 Noiembrie 2016 16:02
Alegeri 2016 | CEC: Nu pot fi deschise secții de votare suplimentare peste hotare

Secții de votare suplimentare pentru turul doi al alegerilor prezidențiale nu pot fi deschise, nici în Federația Rusă, nici în altă parte. În conformitate cu prevederile legislației electorale, turul doi de scrutin se organizează și se desfășoară în aceleași condiții ca și turul întâi – cu aceleași consilii și birouri electorale, în baza acelorași liste electorale.

Astfel a comentat pentru IPN, Rodica Sârbu, comunicatoarea Comisiei Electorale Centrale, solicitarea socialiștilor ca în Federația Rusă să fie deschise 159 de secții de votare.

În context, Rodica Sârbu, a menționat la primul tur buletine de vot peste hotare au ajuns, ba chiar au rămas. O situație mai complicată s-a atestat la Londra, unde au fost deschise două secții de votare, iar la una s-au prezentat mai mulți alegători. Pentru ca toți doritorii să poată vota, membrii biroului i-au redirecționat spre cealaltă secție de votare. La prima au votat 2998 de cetățeni, iar la a doua – 1010.

Cât ține de solicitarea candidatei Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, ca studenții și elevii să poată vota la locul unde își fac studiile, semnând o declarație pe proprie răspundere împotriva votului multiplu, Rodica Sârbu a menționat că la alegerile prezidențiale se aplică regula generală: votezi acolo unde ai domiciliul/reședința; sau îți declari noul loc de ședere cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor; sau votezi în baza certificatului cu drept de vot pe care îl obții până în ziua alegerilor de la biroul electoral din localitatea unde ai domiciliul. Comunicatoarea subliniază că modificarea legislației ține de Parlament, iar CEC nu-și poate atribui competențele legiuitorului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău